Acht op de tien Belgische boeren zaaien genoeg vanggewas

In 2019 heeft 82 procent van de landbouwers in België voldoende vanggewassen ingezaaid. Dit meldt de Vlaamse Land Maatschappij (VLM).

Acht+op+de+tien+Belgische+boeren+zaaien+genoeg+vanggewas
© Koos van der Spek

Om de waterkwaliteit te verbeteren, moesten heel wat landbouwers in België vorig jaar extra vanggewassen zaaien. Dat heeft te maken met het zesde Mestactieplan (MAP6) dat geldt voor de periode 2019-2022.

MAP6 bevat gerichte maatregelen die cruciaal zijn om de waterkwaliteit te verbeteren. Het plan moet ervoor zorgen dat er minder nitraten en fosfaten uit meststoffen in het water terechtkomen. Dat is nodig om de Vlaamse waterkwaliteit te verbeteren en in lijn te brengen met EU-doelstellingen.

Zo moeten landbouwers in de gebieden met de slechtste waterkwaliteit, gebiedstypes 2 en 3, onder meer vanggewassen inzaaien. Door vanggewassen in te zaaien, wordt vermeden dat te veel stikstof en fosfor in het grond- of oppervlaktewater terechtkomen.

Doelareaal

Uit de gegevens van de Mestbank blijkt dat 82 procent van de landbouwers met percelen in gebiedstype 2 en 3 heeft voldaan aan de extra vanggewasverplichting. Van de 10.037 landbouwers die bijkomende inspanningen moesten leveren, hebben 8.227 landbouwers hun verplichte doelareaal gerealiseerd. Het totaal van de verplichte doelarealen bedroeg vorig jaar 61.925 hectare. 1.810 landbouwbedrijven slaagden er niet in hun verplichting (volledig) na te komen.

Alle landbouwbedrijven worden door de VLM geïnformeerd over de gevolgen van hun inspanningen. Conform de regelgeving moeten landbouwbedrijven de niet-gerealiseerde oppervlakte vanggewassen van 2019 extra inzaaien in 2020. Daarnaast is er een boete van 250 euro per hectare voorzien. De opbrengsten van de geïnde boetes zullen gebruikt worden voor de begeleiding van de landbouwers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer