Minister+Kaag%3A+standaarden+niet+verlagen+na+brexit
Nieuws
© DIRK HOL

Minister Kaag: standaarden niet verlagen na brexit

De Europese Unie zal de kwaliteitscriteria voor goederen en diensten na de brexit niet verlagen voor het Verenigd Koninkrijk. ‘Dat is absoluut niet bespreekbaar wat mij betreft’, zei minister Sigrid Kaag (Handel) vrijdag.

De Britten zijn zaterdag officieel geen lid van de EU meer. Officieel is er tot het einde van het jaar om een nieuwe relatie uit te onderhandelen, maar volgens Kaag ‘ligt er heel veel op tafel. Meer dan handel alleen, er zijn ook veiligheidsaspecten. Het ontvlechten van de relatie vergt best tijd. De toekomstige relatie opbouwen, daar moet je goed over nadenken.’


Of een jaar een realistische termijn is om dat allemaal gedaan te krijgen, wilde Kaag niet zeggen. ‘Daar kan je over speculeren. Het wordt een hele klus, daar moet je niet naïef over zijn.’

Importheffingen

Er mogen geen importheffingen en importquota worden ingevoerd tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Die oproep doet ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex in een brief aan minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel. Wat de ondernemersvereniging betreft moet de handel met de andere kant van het Kanaal 'zo eenvoudig en efficiënt mogelijk' blijven verlopen.

Als er toch tarieven komen op bepaalde producten, moeten dat er zo min mogelijk worden. 'Ook kan het niet zo zijn, dat Nederlandse producten, of het nu gaat om tomaten of babyspeelgoed of machines, na afloop van de overgangsfase niet meer op de Britse markt worden toegelaten', stelt evofenedex-voorzitter Steven Lak

Snelle afhandeling

Daarnaast vindt Lak dat de samenwerking tussen de douanes van Nederland, andere EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk gewaarborgd moet blijven. Die samenwerking moet zorgen voor snelle afhandeling van douaneformaliteiten, die zullen toenemen na de brexit.

Evofenedex zou verder graag een toets voor toegenomen administratieve lasten zien aan het eind van de onderhandelingen met de Britten over een nieuw handelsakkoord met de EU. Daarmee kan gecontroleerd worden of er geen overbodige complexiteit ontstaat. Voor regels die toch worden ingevoerd, zou een overgangsperiode van negen maanden moeten worden ingesteld, zodat landen en bedrijven aan weerszijden van het Kanaal de tijd hebben om zich erop voor te bereiden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 6°
  65 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 12°
  60 %
Meer weer