Natuurgrasland+vaak+niet+in+Kringloopwijzer
Nieuws
© William Hoogteyling

Natuurgrasland vaak niet in Kringloopwijzer

Melkveehouders geven natuurgrasland meestal niet op in de Kringloopwijzer. Dat blijkt uit projecten in Friesland en het Overijsselse Vechtdal.

Volgens Bas Bassa, werkzaam voor Projecten LTO Noord, zijn daar diverse redenen voor. Hij hield woensdag een presentatie over het onderwerp tijdens een bijeenkomst van LTO Noord-afdeling Vechtdal.

Het viel Bassa in Friesland op dat 'grasland natuur', zoals beheersland officieel heet, meestal niet terug te vinden is in de ingevulde Kringloopwijzers. In het project 'Sterke boeren, sterke landgoederen' in het Vechtdal heeft hij dit nogmaals onderzocht. Ook daar kwam hij hetzelfde beeld tegen. Grasland natuur wordt niet ingevuld of slechts ten dele.

'Melkveehouders denken dat het slechte uitkomsten geeft in de Kringloopwijzer of ze weten niet goed wat 'grasland natuur' is. Een andere reden is dat melkveehouders er het nut niet van inzien. 'Alles komt toch op een hoop. Waarom zou ik dan splitsen?'

Eerlijke uitkomsten

Bassa adviseert om 'grasland natuur' wel in te vullen in de Kringloopwijzer. 'Het doel van de Kringloopwijzer is om de efficiency op het eigen bedrijf te vergroten. Het wel invullen geeft eerlijkere uitkomsten en dus een beter beeld van het bedrijf. Het effect van natuurgrasland is vaak kleiner dan gedacht.'

Het is volgens Bassa wel van belang om de Kringloopwijzer volledig in te vullen, want alleen dan wordt het effect goed gewogen. Het juist registreren van natuurgrasland vraagt dat er op zes verschillende plekken gegevens worden ingevuld in de Kringloopwijzer.

BEX

Sinds januari 2018 is het niet meer mogelijk om pinken uit te scharen voor de BEX. Alleen als het jongvee daadwerkelijk overgaat naar een ander bedrijf. Veel melkveehouders zijn daar volgens Bassa nog niet van op de hoogte.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  30 %
Meer weer