Vavi+vraagt+maximale+inspanning+bij+reiniging+bewaarruimten
Nieuws
© Twan Wiermans

Vavi vraagt maximale inspanning bij reiniging bewaarruimten

Belangenorganisatie Vavi voor de Nederlandse aardappelverwerkers dringt er bij verkopers van bewaaraardappelen op aan om bewaarruimten maximaal te reinigen om de residuniveaus van chloorprofam tot een minimum te beperken.

Vavi komt dinsdag op haar website met een statement over de aardappelbewaring in 2020. Doel is om in het kader van het verbod op kiemremmingsmiddelen op basis van chloorprofam in de Europese Unie verduidelijking te geven op de inkoopvoorwaarden van aardappelen.

Secretaris-generaal Hylke Brunt van Vavi legt uit dat hier behoefte aan is, omdat de komende periode veel contracten voor de levering van aardappelen van oogst 2020 al worden afgesloten. 'Wij plaveien de weg voor onze leden door duiding te geven op basis van de nieuwe regelgeving. Het is van belang dat leveranciers van aardappelen hiervan op de hoogte zijn.'

Contaminatie voorkomen

In eerste instantie stelt Vavi dat aardappelen vanaf oogst 2020 niet meer mogen worden behandeld met chloorprofam. Verder vraagt de vereniging van verkopers van bewaaraardappelen een maximale inspanning om bewaarruimte te reinigen, zodanig dat contaminatie van chloorprofam wordt voorkomen. Daarvoor gaat een informatieplicht gelden naar de afnemers.

Een maximale inspanning van leveranciers van aardappelen wordt verwacht en vereist, meldt Brunt. 'Wij zijn ons bewust van de opgave voor de aardappeltelers en vinden dat de Europese ketenpartners de handen ineen moeten slaan om de uitfasering van chloorprofam in goede banen te leiden. Vavi is daarom aanjager om oplossingen te vinden voor de uitdaging van een aardappelbewaring zonder chloorprofam.'

Tijdelijke mrl

Met het verbod op het gebruik van chloorprofam heeft de Europese Commissie een mrl (maximum residu limiet) vastgesteld van 0,01 ppm. Vanwege de persistentie van de actieve stof in bewaarruimten heeft de Europese aardappelsector bij autoriteiten aanvraag gedaan tot een tijdelijk verhoogde mrl (t-mrl). Het dossier voor deze aanvraag wordt op dit moment beoordeeld door EFSA, als Europese autoriteit voor voedselveiligheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer