Schouten: 'Ik bepaal met wie ik praat, niet FDF'

In een voor haar ongewoon felle reactie nam minister Carola Schouten (LNV) donderdag tijdens een Kamerdebat afstand van Farmers Defence Force. 'Ik maak het beleid en bepaal zelf met wie ik praat.'

Schouten%3A+%27Ik+bepaal+met+wie+ik+praat%2C+niet+FDF%27
© Dirk Hol

FDF zette deze week de gesprekken tussen kabinet en Landbouw Collectief over de stikstofaanpak op scherp door in een persbericht organisaties die buiten het collectief om praten met de minister neer te zetten als 'Judas' en 'verraders'. Schouten en ook premier Mark Rutte waren hier niet van gediend en zegde de geplande bespreking af.


Tijdens een Kamerdebat donderdag met Schouten over onder meer landbouw en klimaat, stelde GroenLinks en PvdA de kwestie aan de orde. 'Bepalen de lobbypartijen met wie u spreekt?', vroeg Laura Bromer (GL) zich af.

William Moorlag (PvdA) herinnerde Schouten aan de motie die de Kamer aannam na de Holocaust-vergelijking die FDF-voorman Mark van den Oever eerder maakte. Een grote Kamermeerderheid - op PVV en FvD na – drong er toen bij Schouten op aan om de gesprekken met FDF te staken.

Bepalen de lobbypartijen met wie u spreekt?

Onbegrip

Schouten vindt dat FDF met het persbericht van woensdag nu pas te ver is gegaan, dit tot onbegrip van Moorlag die vindt dat FDF niet meer aan tafel had mogen zitten. 'Laat er geen seconde twijfel over bestaan dat het kabinet de beslissingen neemt en dat ik bepaal me wie ik praat', reageerde de bewindsvrouw

Schouten wil de lijntjes met andere ketenpartners openhouden. Deze zal ze nodig hebben bij het uitvoeren van andere beleidsagenda's, zoals haar kringloopvisie, aanpassing van het mestbeleid en het herstel van de biodiversiteit.

Ondertussen komt het Landbouw Collectief door het onhandige opereren van FDF steeds meer op een eiland te staan. Waar eerder gezamenlijk opgetrokken werd met de bouwers vaart Bouwend Nederland-voorman Maxime Verhagen nu meer een eigen koers.

Wettelijke halvering

Verhagen overlegde zelfs met GL-fractievoorzitter Jesse Klaver over diens initiatiefwet Duurzame Aanpak Stikstof. Hierin wordt gepleit voor een forse krimp van de veestapel. Klaver wil onder meer wettelijk verankeren dat de Nederlandse stikstofuitstoot in vijftien jaar tijd wordt gehalveerd. Het lukte GL eerder om een soortgelijke Klimaatwet door de Kamer te krijgen.


Vrijdag wordt het overleg tussen het kabinet en het Landbouw Collectief hervat. 's Middags wordt een Kamerbrief verwacht met naar verluid meer details over de financiële onderbouwing van de stikstofaanpak in de landbouw.

Volgens uitgelekte details in de media zou het ministerie van LNV 350 miljoen euro willen uitrekken voor een opkoopregeling. Zou zouden alle 500 varkenshouders die zich hebben ingeschreven voor de saneringsregeling daarvoor in aanmerking komen. Het oorspronkelijke budget van 180 miljoen euro is voldoende voor 300 varkensbedrijven.

Geruchten

Schouten ging tijdens het debat niet in op de geruchten. Zij wil de officiële weg bewandelen. Het wachten is daarom op de Kamerbrief. Wel zei de bewindsvrouw dat de brief niet het finale plan van aanpak voor de stikstof in de landbouw zal bevatten. De uitwerking van de gebiedsgerichte aanpak die ze nastreeft zal in samenwerking met de provincies en betrokken boeren moeten plaatsvinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer