Waardering voor boeren en de verzilvering daarvan

Daar zit je dan de dag na Boxtel. Nog steeds verbijsterd over wat er gebeurd is en in verwarring wat dit gaat betekenen. Om daar nu een column over te schrijven, ligt voor de hand. Maar gevoel en verstand zitten elkaar nog in de weg.

Waardering+voor+boeren+en+de+verzilvering+daarvan
© Joost de la Court

Vanbinnen voel ik een groot onbehagen. Maar ik kan er nog slecht bij komen, wat me nu het meest dwarszit. Dat je van andermans spullen afblijft en dat het onbestaanbaar en ontoelaatbaar is om zomaar een bedrijf te bezetten, staat buiten kijf. Toch zit het kennelijk nog dieper.

Een vraag waar ik al langer mee rondloop, is hoe we gewaardeerd worden als veehouders, als boeren. Ja, ik ken de onderzoeken waaruit blijkt dat boeren positief gewaardeerd worden. Fijn.

Toch voelt het anders. Elke dag lees je artikelen dat het anders moet. Op Twitter worden complete oorlogen uitgevochten. In klimaatdiscussies mag alles met techniek worden opgelost behalve bij de veestapel. Die moet inkrimpen en de boer moet terug naar vroeger. Dat er toen bittere armoe was op het platteland, vergeten we maar even.

Landbouwminister Carola Schouten ziet ook wel dat als er niets wordt verdiend, haar visie roemloos ten onder gaat

Rudi Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Dan de machtsverhoudingen op de markt. Supermarkten mogen internationaal fuseren. Als een paar boeren samenwerken, heet het direct kartelvorming. Hoe krijg je de zaak in balans?

Minister Carola Schouten (LNV) zoekt naar wegen om boeren meer macht te geven. Logisch, ze ziet ook wel dat als er niets wordt verdiend, haar visie roemloos ten onder gaat. De commissie Maij heeft nogal een opdracht. Hoe ga je zorgen voor een goed verdienmodel voor boeren?

We leven in een land waarin er geen enkele zorg is of er voldoende voedsel verkrijgbaar is. Er is ook geen zorg over veiligheid van voedsel. Ja, er zijn incidenten waarbij er moord en brand wordt geschreeuwd. En er zijn vragen of de productie schoner en beter kan. Maar in de winkel maakt geen consument zich daar één seconde druk om. Gelukkig maar. Aan de basis hiervan staan boeren en tuinders. Hoe krijg je waardering voor iets zo vanzelfsprekends als voldoende voedsel? En hoe kan die waardering verzilverd worden door boeren?

Wat is dan de link met Boxtel? Ik zie twee werelden botsen. Een wereld van idealisten die hun visie met geweld willen opdringen. En de wereld van boeren die gewaardeerd willen worden op hun zoektocht naar goede verdiensten in een veranderende wereld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer