Den Bosch en Eindhoven: werelden in contrast

Wat moet je nog zeggen in een column wanneer er maar één onderwerp is dat iedereen bezig houdt? Alles is al gezegd. Voor elk standpunt kun je goede argumentatie lezen. Maar wat dan wel?

Den+Bosch+en+Eindhoven%3A+werelden+in+contrast
© Mike Schellart

Afgelopen week ervoer ik een groot contrast. Allebei in Brabant, terwijl ik in Overijssel woon. Hoe bizar! In Den Bosch de hele week actievoerende boeren. De wanhoop nabij, de woede over de onmogelijke gevolgen van het provinciale beleid. En de onzekerheid waar ons ministerie mee gaat komen. Alsof dat nog erger kan zijn dan het Brabantse beleid.

Aan de andere kant was ik aanwezig bij Agri meets Design in Eindhoven. Een... ja, hoe noem ik het... fenomeen dat zeven jaar geleden is gestart. Een geweldig idee om de wereld van agri te confronteren met de wereld van design. Hoe kom je op het idee om twee werelden die zover uit elkaar liggen met elkaar in contact te brengen? En toch. Allebei werelden van zelfstandige ondernemers die proberen op hun eigen wijze de kost te verdienen. En in beide werelden vakidioten die met oneindige passie doorgaan.

Het leuke van designers is dat ze overal kansen zien. Als boer zit je toch onbewust behoorlijk opgesloten in je glazen stolp. Gevolg is dat je vooral zaken ziet die beperkend zijn of problemen opleveren. Zet daar een designer naast en die gaat van buiten de stolp kijken naar de opties en kansen. Ik heb een jaar mee mogen doen. Je wordt echt uit je comfortzone getrokken en krijgt de kans om op een heel andere manier naar je eigen situatie te kijken. Wow!

Het lijkt wel of de twee werelden ook in mij vechten. Het vertrouwde pad voelt niet meer zo vertrouwd

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Aan de ene kant voel en leef ik mee met de boeren die in Den Bosch voor het provinciehuis stonden. Dat gevoel heb ik ook uitgesproken op de bijeenkomst van Agri meets Design. Aan de andere kant zag en voelde ik de positieve energie tussen boeren en designers. Boeren die ook vastgelopen waren in hun passie en toch het lef hadden om van gebaande paden af te wijken. En daarmee hun passie weer herontdekten, waarmee ze ook veel meer kansen binnen hun bedrijf zagen.

Ik vond het heftig, confronterend en emotioneel. Het lijkt wel of de twee werelden ook in mij vechten. Het vertrouwde pad voelt niet meer zo vertrouwd. Maar het is een zoektocht naar wat en hoe dan wel. Wat wil ik, wat kan ik, wat past bij mij? Volgens mij zitten veel boeren met die worsteling. Durven we het aan om buitenstaanders mee te laten kijken?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer