Uitdagend grasseizoen

Het huidige grasseizoen is op zijn minst uitdagend te noemen. Vroeger hadden we gewoon problemen of een droog jaar, tegenwoordig alleen uitdagingen.

Uitdagend+grasseizoen
© Joost de la Court

2018 gaat de herinnering in als een droog jaar, maar toen begonnen we nog met een kletsnat voorjaar. Afgelopen winter is het grondwater amper aangevuld.

Gelukkig hadden we een prima eerste en tweede snede. De eerste snede met gemiddeld ruim 4 ton droge stof per hectare is ook nog eens van goede kwaliteit. De tweede snede doet daar niet veel voor onder. Ik heb dit jaar een lasagnekuil gemaakt voor de melkkoeien. Er ligt een mooie voorraad van uitstekende kwaliteit, misschien een beetje te pittig.

Daarnaast heb ik een flinke bult gras van percelen met een beheerovereenkomst. Uitgesteld maaien tot 15 juni. Het betreft 5 hectare grasklaver waar ruim 8 ton droge stof per hectare vanaf kwam. En een perceel van krap 2 hectare waar vorig jaar saladebuffet is ingezaaid. Dat is een mengsel met cichorei, acht soorten klaver, smalle weegbree, duizendblad, peterselie en ook nog een aantal grassoorten. De hele buurt vroeg zich af wat ik op het land had staan. Het gewas werd ruim 1,5 meter hoog.

De hele buurt vroeg zich af wat ik op het land had staan

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Gelukkig heb ik een grasmaaier zonder kneuzer. Die had er al de nodige moeite mee om het te maaien, maar het is gelukt. Verder alleen harken, ook een uitdaging, en daarna hakselen. Omdat de stengels van cichorei bijna net zo dik werden als mais, heb ik besloten het spul wat korter te hakselen: 14 millimeter in plaats van 20 millimeter lengte.

Volgens de hakselaar kwam er ruim 13 ton droge stof per hectare vanaf. Het drogestofgehalte van het reguliere kuilmonster is wel lager dan wat de hakselaar heeft gemeten. Daarvoor gecorrigeerd zit ik nog op zo'n 10 ton droge stof per hectare. Het ruikt goed. De kwaliteit is vergelijkbaar met de grasklaver.

Verder is het hier ook puzzelen met de droogte. Gelukkig houdt het waterschap de sloten op peil en kan ik beregenen met oppervlaktewater. Daarmee houden we de boel groen en is er voor de koeien nog steeds gras beschikbaar. Zeg 6 tot 7 kilo droge stof per dier per dag. En af en toe een perceel schoon maaien. Wat dan opvalt, is dat grasklaver beter tegen droogte kan dan alleen gras. Het saladebuffet groeit ook gestaag door. Kortom, genoeg studiemateriaal voor de komende jaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer