Tweede Kamer: uitspraak Farmers Defence Force kan niet

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt de uitspraak van Mark van den Oever van Farmers Defence Force, waarin hij de positie van boeren vergelijkt met de Jodenvervolging, niet kunnen. Zij hebben landbouwminister Carola Schouten opgedragen om personen of organisaties die zo'n vergelijking maken geen plek aan de onderhandelingstafel meer te geven.

Tweede+Kamer%3A+uitspraak+Farmers+Defence+Force+kan+niet
© DIRK HOL

De Tweede Kamer gaf de minister donderdag deze opdracht in de vorm van een motie na het debat over stikstof. Hoewel Farmers Defence Force of Van den Oever niet specifiek zijn genoemd in die motie, laten Kamerleden doorschemeren dat de vergelijking die die de FDF-voorman eerder deze maand maakte, door veel Kamerleden ongepast wordt gevonden.

PvdA-Kamerlid William Moorlag (foto) diende de motie in. 'Ik vind dat de regering geen positie en daarmee indirecte legitimering moet geven aan organisaties die ongepaste vergelijkingen hebben gemaakt, omdat zij daarmee de Jodenvervolging en de Holocaust bagatelliseren en relativeren.' Moorlag stelde ook dat geen enkele regel is die de minister verplicht om partijen als overlegpartner te accepteren.

Over de ernst van de opmerking, ging de sociaal democraat niet in discussie. 'Ik vind niet dat we elkaar de maat moeten gaan nemen over hoe ernstig die uitspraken zijn, maar aan bepaalde zaken moeten wel keuzes en consequenties verbonden worden. De PvdA vindt dat deze consequentie eraan verbonden moet worden, temeer omdat er ook na ernstige maatschappelijke kritiek niet ondubbelzinnig afstand is genomen van die uitspraak.'

Dierenrechtenactivisten

Jaco Geurts (CDA) en Roelof Bisschop (SGP) konden de intentie van Moorlag wel volgen. Zij vroegen zich wel af of de motie van Moorlag betekent dat dierenrechtenactivisten die de vergelijking maken tussen de Holocaust en de veehouderij ook van de onderhandelingstafel moeten worden geweerd. Moorlag liet dat in het midden. Hij vroeg minister Schouten om binnenkort schriftelijk aan te geven hoe zij de motie gaat uitvoeren.

De motie van Moorlag werd gesteund door VVD, CDA, D66, SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, DENK, Van Kooten-Arissen, 50PLUS, SGP, en de ChristenUnie. De PVV, Van Haga en FvD steunden deze motie niet.

PVV-Kamerlid Barry Madlener verklaarde waarom. 'De PVV is natuurlijk tegen het relativeren of bagatelliseren van de Jodenvervolging of de Holocaust. Maar om naar aanleiding van één uitspraak van één persoon een hele organisatie van de onderhandelingen en overleggen uit te sluiten, is buitenproportioneel en kan wat ons betreft niet anders worden gezien als een politiek, moralistisch spelletje van de PvdA om Farmers Defence Force te weren. Daar doen wij niet aan mee.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer