FDF vreest waardedaling agrarisch vastgoed bij Natura 2000

Farmers Defence Force (FDF) is bang voor dreigende waardedaling van agrarische bedrijfspanden in de nabijheid van Natura 2000-gebieden. Maar volgens agrarische makelaars zal het zo'n vaart niet lopen.

FDF+vreest+waardedaling+agrarisch+vastgoed+bij+Natura+2000
© Nieuwe Oogst

Vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force roept boeren in de nabijheid van Natura 2000-gebieden op om snel hun panden te laten taxeren. In een bericht aan de achterban schrijft hij: 'FDF wil jullie het volgende dringende advies geven: zit je met je bedrijf in de buurt van een Natura 2000-gebied, laat dan met spoed een bedrijfstaxatie door een beëdigd taxateur uitvoeren.'

Volgens Ubbels kunnen de stappen die de politiek momenteel neemt, grote gevolgen hebben voor de waarde van bedrijven. 'Met een taxatierapport kun je dreigende waardedaling bij leegkoop met succes bevechten, want je kunt de waardedaling aantonen. Wees slim, zet beschermende stappen voor je bedrijf!'

Goede kansen

Agrarisch makelaar en onteigeningsdeskundige Albert de Koning van De Koning en Witzier reageert: 'Als je kort op zo'n Natura 2000-gebied zit en je wilt uitplaatsen of uitgekocht worden, dan heb je mooie rechten en potentieel goede kansen.'

Ik denk niet dat je daar zo hard voor hoeft te lopen

Albert de Koning, agrarisch makelaar

Hoe dichter bij het gebied hoe beter, duidt De Koning. 'En liefst met de beschikking over een harde Natuurbeschermingswetvergunning (NB-wetvergunning). Des te meer kans heb je om goed uitgekocht te worden of jezelf op een andere plek beter te positioneren.'

Haast

Haast maken om een spoedtaxatie aan te vragen, zoals Ubels oproept, is wat te veel van goede, stelt De Koning. 'Ik denk niet dat je daar zo hard voor hoeft te lopen. Die waarde kunnen we over langere tijd prima bepalen. En ook met terugwerkende kracht.'

Dat Farmers Defence Force zijn tanden wil laten zien, is niet verkeerd, zegt de makelaar-expert. 'Dat hebben ze ook wel bewezen. Maar deze oproep verdient een nuance.'

Boetes

FDF waarschuwt in de brief aan de achterban overigens niet alleen tegen een te lage taxatie van agrarisch vastgoed. De activistische protestboeren geven aan bang te zijn om in het geheel niet gecompenseerd, of zelfs beboet te worden.

‘Als de Staat denkt dat ze ons kunnen verjagen met nul compensatie, hebben ze het mis’, schrijft Ubels. ‘Voor diegenen die straks met zware boetes of strafvervolging gedwongen kunnen worden tot verkoop of onteigening, is het noodzaak om zich daartegen te wapenen.’

Vergrootglas

De Koning laat weten dit laatste niet snel te zien gebeuren. De hele N2000-casus ligt door de stikstofaffaire immers onder een vergrootglas. 'LNV zal zich wel twee keer bedenken voordat men individuele boeren in die gebieden op wankele gronden zal beboeten of onteigenen. Laat staan strafvervolging zal instellen.’

De teneur onder de dienstverleners in het agrarisch vastgoed is dat LNV en de provincies zich zullen inspannen om tot goede wederzijdse afspraken te komen. ‘Dat is de komende tijd in ieders belang, aangezien deze procedures nog veel tijd in beslag gaan nemen en veel mensen meekijken.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer