Hoogwater+testcase+terpboeren+Overdiepse+Polder
Nieuws
© Nely van de Oetelaar

Hoogwater testcase terpboeren Overdiepse Polder

Het scheelde niet veel of het water van de Bergsche Maas was de Overdiepse Polder in gelopen. Mocht dat toch gebeuren, zaten de acht boeren daar veilig op hun terp.

Het rivierwater kwam vorige week slechts een halve meter onder de rand van de dijk. Nu de wind is gedraaid, is het water weer een halve meter gezakt. Spannend is het geen moment geweest, zegt melkveehouder Nol Hooijmaijers.

Het is de eerste keer sinds twee jaar geleden acht agrarische ondernemers in Waspik op terpen zijn gaan wonen en werken, dat de rivier zoveel water te verwerken krijgt.

Wassende water

En al was het wassende water over de dijk gelopen, dan was dat nog geen ramp geweest, verzekert Hooijmaijers. 'De polder is erop ingericht. Bovendien zouden we kunnen ondervinden of het scenario dat we samen met waterschap Brabantse Delta hebben vastgelegd, werkt.'

Bij hoog water kan 9 miljard liter water uit de Bergsche Maas de polder in stromen zonder dat iemand natte voeten krijgt. Ondertussen kunnen de bedrijven gewoon door draaien. De polderondernemers kwamen op het terpenidee nadat overtollig Maaswater in 1993 en 1995 flinke schade aanrichtte.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / -1°
  20 %
 • Maandag
  4° / 0°
  40 %
Meer weer