Oneerlijke handelspraktijken uiterlijk in 2021 uitgebannen

Oneerlijke handelspraktijken van inkopers zijn uiterlijk 2021, maar mogelijk eerder, aan te pakken. Dat geeft boeren en tuinders een betere marktpositie. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat meegedeeld in antwoord op Kamervragen.

Oneerlijke+handelspraktijken+uiterlijk+in+2021+uitgebannen
© Twan Wiermans

Keijzer meldt dat het kabinet werkt aan twee wetsvoorstellen: de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen en een wijziging van de Mededingingswet. Het voorstel voor een Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen is de nationale invulling van een Europese richtlijn. Door deze richtlijn wordt een aantal oneerlijke handelspraktijken van inkopende partijen jegens de verkopende partij verboden.

Deze nieuwe wet moet van het Europees Parlement uiterlijk op 1 november 2021 in werking treden. Keijzer zegt dat de ambitie is om deze wet zo vroeg mogelijk – eerder dan waar de richtlijn ons toe verplicht – in werking te laten treden.

Mededingingswet

De wijziging van de Mededingingswet moet uitzonderingen op deze wet mogelijk maken, zodat er meer samenwerkingsmogelijkheden voor boeren en tuinders zijn. Dit moet hun marktpositie versterken. Deze wijziging moet uiterlijk op 1 juli 2021 van kracht worden.De wetswijziging die hiervoor nodig is, wordt in 2020 ter beoordeling naar de Tweede Kamer verzonden.

Keijzer deed de mededelingen na Kamervragen van het CDA. Die vragen hadden vooral betrekking op de positie van fruittelers. De afzetcoöperaties zouden volgens de vraagstellers voldoende tegenwicht kunnen bieden aan een inkopende partij.

Samenwerking

De staatssecretaris ging niet in op specifieke gevallen. Zij stelde dat de positie van de telers onder meer afhangt van de mate van samenwerking, het soort product of dienst en andere marktomstandigheden in de sector. Het kabinet ziet wel dat er samenwerkingsmogelijkheden voor agrarische ondernemers in de landbouw zijn, maar dat deze nog onvoldoende bekend zijn in de sector.


Keijzer wees er ook op dat marktwaakhond ACM de agrofoodsector bestudeert en onderzoeken doet naar ketens in deze sector om een beter inzicht van de markt te krijgen. De ACM onderzoekt op verzoek van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de prijsvorming en marktwerking in zes ketens: peren, uien, wittekool/zuurkool, tomaten, melk en varkensvlees. De ACM heeft tot nu toe geen onderzoek gedaan naar de fruitsector als geheel.

Agronutrimonitor

Deze agronutrimonitor van de ACM laat per schakel zien welke prijs ondernemingen betalen voor inkoop van een product en wat de verkoopprijs is. De monitor gaat ook de verschillen in prijsopbouw beschrijven tussen een aantal reguliere producten en de duurzame variant daarvan. Daarnaast worden de ontwikkelingen op de agrarische markten bestudeerd, waaronder de onderlinge machtspositie van de verschillende schakels in de ketens.

Keijzer wees er ook op dat signalen van oneerlijke handelspraktijken of misbruik van marktmacht ook nu al bij de ACM kunnen worden gemeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer