Voedselscheidsrechter+kan+in+2019+aan+de+slag
Nieuws
© Europees Parlement

Voedselscheidsrechter kan in 2019 aan de slag

De Europese richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken kan al midden 2019 in werking treden. Het voorstel kreeg donderdag met een grote meerderheid groen licht van het Europees Parlement.

Door het fiat van het Europees Parlement (EP) kunnen de onderhandelingen met de Europese Commissie en de Europese Raad van regeringsleiders beginnen. Het streven is om de richtlijn in de eerste helft van 2019 klaar te hebben. Lidstaten zijn dan verplicht een scheidsrechter voor de voedselketen aan te stellen.

'Dit is een belangrijke zet naar een gedegen aanpak om boeren en tuinders te beschermen tegen oneerlijke praktijken door afnemers. Bij een eerder, vrijwillig initiatief, bleek er bij afnemers onvoldoende gehoor voor de zorgen van de primaire sector. Dan is het tijd voor een wetgevend kader', aldus Europarlementariër Bas Belder (SGP).

Financiële schade

Het EP nam ook het voorstel van Belder over om bij een vastgestelde oneerlijke praktijk te kijken naar de afhandeling van financiële schade voor de primaire producent. In het geval dat er vertrouwelijkheid vereist is, kan de voedselscheidsrechter die afhandeling straks faciliteren.

Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie gaan vanaf nu onderhandelen over de uiteindelijke tekst van de richtlijn. Een onderwerp dat in de zogenoemde triloog-onderhandelingen moeten worden afgetikt is tot hoever verduurzaming beloond moet worden in de marktprijs.

Milieubeschermingsnormen

Een voorstel is om daarin slechts een beperkte verplichting te koppelen zodat milieubeschermingsnormen niet verder gaan dan de bestaande regels. Volgens Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is dit een onwenselijke ontwikkeling voor Nederlandse boeren en tuinders.

'Ik wil dat ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven en verwaarding van extra inspanningen wel mogelijk blijft. Onze Nederlandse boeren en tuinders zijn daarin internationale kampioenen, ook om nichemarkten te bedienen', aldus Schreijer-Pierk.

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer