Europees akkoord om oneerlijke handel tegen te gaan

De Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Europees Parlement zijn het vandaag eens geworden over nieuwe wetgeving die oneerlijke handelspraktijken aanpakt. Het akkoord moet boeren beter beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken.

Europees+akkoord+om+oneerlijke+handel+tegen+te+gaan
© Twan Wiermans

Concreet gaat deze wetgeving over de verbetering van de positie van de boer en tuinder in de voedselketen, maar er zijn nog weinig details over het akkoord naar buiten gebracht. Wel is duidelijk dat Europa voortaan praktijken gaat verbieden zoals betalingen buiten de gestelde termijn, het laat afzeggen van bestellingen of het eenzijdig wijzigen van contractenvoorwaarden terwijl bestaande contracten nog lopen.

Relatie niet in balans

'Als primaire producent en leverancier is de boer of tuinder meestal de kleinere partij tegenover grote inkopers, zoals supermarkten', stelt Europarlementariër Jan Huitema. 'De relatie tussen die partijen is vaak niet in balans. Grotere partijen hebben een betere machtspositie en staan sterker tijdens onderhandelingen. Hierdoor worden boeren en tuinders te vaak de dupe van oneerlijke handelspraktijken, die tot nu toe nog niet aangepakt konden worden.'

'Het is dus hoog tijd dat we de onderhandelingspositie van boer en tuinder versterken en de machtsbalans tussen partijen in de voedselketen gelijk trekken. Zodat inkopers geen misbruik meer kunnen maken van boer en tuinder. Daar zorgt deze wetgeving voor. Een gelijke machtsbalans voor eerlijke handel', concludeert de Europarlementariër.

Grootste zorg

Huitema is blij met het akkoord dat na jaren discussie is bereikt. 'Mijn grootste zorg was dat deze wetgeving weer uitgesteld werd en door onze vingers zou glippen. Na de Europese verkiezingen op 23 mei zijn de kaarten namelijk weer opnieuw geschud. Dan hadden we weer opnieuw moeten beginnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer