Van+Dam+wil+oneerlijke+handelspraktijken+aanpakken
Nieuws
© Dirk Hol

Van Dam wil oneerlijke handelspraktijken aanpakken

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vindt dat de oneerlijke handelspraktijken beter op nationaal niveau dan op Europees niveau kunnen worden aangepakt.

Dat meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer. Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 12 en 13 december wordt gesproken over het rapport 'Improving market outcomes' van de Agricultural Markets Task Force onder voorzitterschap van Cees Veerman. Van Dam verwacht dat de landbouwminister van Slowakije, de huidige voorzitter van de Europese Raad, oproept om met wetgeving te komen om oneerlijke handelspraktijken te bestrijden.

Van Dam zegt de ambitie te ondersteunen om de positie van de boer in de voedselketen minder kwetsbaar te maken. Maar ook dat dat beter op nationaal niveau kan gebeuren, omdat er verschillen in structuur van de voedselketen tussen de lidstaten en nationale initiatieven op dit gebied zijn.

Het rapport van Veerman biedt interessante aanknopingspunten die verder verkend zouden moeten worden, stelt Van Dam. Zo zal hij bepleiten dat de Europese Commissie zich er voor inspant dat er voldoende ruimte komt voor samenwerking in de voedselketen, met name met het oog op verduurzaming, gezien de huidige spanning met mededingingsrecht.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer