CBS: 'Melkveehouderij voor het eerst onder stikstofplafond'

De melkveehouderij zit voor het eerst onder het stikstofplafond. Dat zegt landbouweconoom Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek in de studio van Nieuwe Oogst TV. 'Het gaat om 0,2 procent.'

Zowel de stikstof- als de fosfaatuitscheiding in dierlijke mest nam in 2019 af. 'We zien daar een afname van ruim 2,5 procent', vertelt Pierik. De verklaring daarvoor is vrij eenvoudig. 'Voor het belangrijkste deel zit hem dat in minder dieren. Een andere factor is minder stikstof in het veevoer.'

Pierik vertelt in het studiogesprek verder dat er meer koeien in het laatste kwartaal van 2019 waren en over de veestapelgroei bij geiten en schapen in heel het jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  80 %
Meer weer