COBK%3A+%27Nederland+voorop+in+alternatief+doden+kuikens%27
Nieuws
© Twan Wiermans

COBK: 'Nederland voorop in alternatief doden kuikens'

De Nederlandse pluimveesector loopt voorop in het ontwikkelen van alternatieven voor het doden van eendagskuikens. Dat stelt voorzitter Anton Butijn van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK) als reactie op een brief die een aantal dierenrechtenorganisaties aan premier Mark Rutte en de vaste Kamercommissie van LNV in de Tweede Kamer stuurden.

In die brief bepleitten de dierenrechtenorganisaties Comité Dierennoodhulp, Animal Rights, Een Dier een Vriend en Rechten voor al wat leeft een verbod op het doden van haantjes vanaf 2021. Frankrijk kondigde vorige week zo'n verbod aan. Volgens de organisaties moet Nederland het voorbeeld volgen van Zwitserland en Frankrijk. Ook in Duitsland was er een verbod, maar daar heeft de rechter bepaald dat het blijft toegestaan tot er een beter alternatief is.

Butijn: 'De organisaties scheppen ten onrechte het beeld dat deze landen voorlopen op Nederland. Wij hebben het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opgeroepen om het net op te halen en eens te laten zien wat er in ons land allemaal al is gebeurd en welke ontwikkelingen er gaande zijn. De Nederlandse broederijen zijn daar nadrukkelijk bij betrokken en de Nederlandse supermarkten ook.'

Jumbo

De COBK-voorzitter doelt onder meer op de techniek van Respeggt. Jumbo brengt eind maart eieren op de markt van 'kippen zonder broertjes'. Tijdens het broedproces, dat leghennen moet voortbrengen, worden de eieren met haantjes uitgeselecteerd. Bij deze methode worden alle eieren in dag 9 van het proces getest op sexe. De eieren die hanen voortbrengen, worden vernietigd. Bij Respeggt worden de eieren verwerkt tot veevoer.'

© Jumbo

Butijn weet dat binnenkort ook een andere Nederlandse supermarktketen met vergelijkbaar nieuws komt. In Duitsland biedt supermarkt Rewe eieren aan waarbij geen eendaagshaantjes gedood zijn. Ook op basis van Nederlandse techniek. 'Verder is het Nederlandse bedrijf In Ovo bezig met ontwikkelingen op dit gebied, in samenwerking met Duitse partners. De Nederlandse broederijen zijn daar direct bij betrokken', zegt de COBK-voorzitter.

'Het zijn juist de Nederlandse bedrijven die daarin vooroplopen. Het zou goed zijn als het ministerie dit uitdraagt.' Vijf jaar geleden heeft de COBK met LNV een convenant gesloten waarin hierover afspraken zijn gemaakt. Sindsdien is er volgens Butijn heel veel gebeurd.

'Verbod per 2021 te vroeg'

Butijn is niet voor een verbod per 2021. Dat komt volgens hem te vroeg en zou innovaties waarmee de sector bezig is doorkruisen. 'Ik ben ervan overtuigd dat we het over vijf jaar geregeld hebben', stelt hij.

'Het is belangrijk dat de sector en de retail dit omarmen. Uiteindelijk moeten ook de meerkosten voor de sector via de supermarkten worden terugverdiend. Ik vraag me sterk af of een verbod in Zwitserland en Frankrijk daadwerkelijk te realiseren is. Het komt te vroeg. Het is technisch nog niet mogelijk om het in de hele sector voor elkaar te krijgen', besluit de COBK-voorzitter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer