Zoektocht naar robuust eendagskuiken

Wat is de invloed van voeding van moederdieren op de kwaliteit van kuikens? Deze vraag staat centraal in meerjarig onderzoek van voerfabrikant De Heus en Wageningen University & Research (WUR). Een bijzonder promotieonderzoek, want het is voor het eerst dat er op een zo grootschalige manier wordt gekeken naar dit verband.

Zoektocht+naar+robuust+eendagskuiken
© Vidiphoto

Elke stap in de keten wordt gevolgd. Dat is belangrijk, zegt Steven Borgijink, nutritionist bij het mengvoerbedrijf. 'De grote gemene deler van het onderzoek is de zoektocht naar een robuust eendagskuiken. Hoe kunnen we zorgen voor zo sterk mogelijk uitgangsmateriaal voor de vleeskuikenhouder? Die heeft alle belang bij een goede start.'

Het onderzoek is volgens de nutrionist net zo relevant voor de vermeerderaar. 'Kwaliteit is belangrijk. Als vermeerderaar wil je kuikens leveren van onbesproken kwaliteit en wanneer je robuuste kuikens aflevert, is dat natuurlijk goed voor de positie van je bedrijf.'

Verschuiving

Borgijink ziet de laatste jaren een verschuiving. 'Er verandert veel in de sector. Daar waar er voorheen vooral nadruk lag op productie en prestatie, gaat het nu veel meer over kwaliteit. Om verdere stappen te kunnen zetten in antibioticagebruik en dierenwelzijn, wordt kuikenkwaliteit belangrijker', vertelt hij.

Wanneer je robuuste kuikens aflevert, is dat natuurlijk goed voor de positie van je bedrijf

Steven Borgijink, nutritionist bij De Heus

'Kortom, hoe zorg je ervoor dat je de technische resultaten op peil houdt met oog voor maatschappelijke vraagstukken zoals welzijn en antibioticagebruik?'

Stap achterwaarts

De onderzoekers gaan daarom een stap achterwaarts in de keten en kijken naar het effect van de voeding van moederdieren op kuikenkwaliteit. Opmerkelijk genoeg is daar tot nu toe weinig onderzoek naar gedaan. Literatuuronderzoek dat beschikbaar is, is vaak alweer verouderd vanwege veranderende genetica of nieuwe managementsystemen.

'Bovendien is de sector opgedeeld in verschillende schakels. Elke stap in de keten is een specialisme en elke schakel richt zich op zijn eigen terrein. Door nu deze schakels met elkaar te verbinden, kun je een hele keten verder optimaliseren', legt onderzoeker Jesse Heijmans van De Heus uit.

Kritische momenten

In het onderzoek worden op kritische momenten metingen uitgevoerd. Bij de moederdieren wordt er gekeken naar productie, vruchtbaarheid, broeduitkomst en gedrag. Maar ook lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling worden gemeten.

Van de eieren wordt daarna de exacte eisamenstelling bepaald. Op verschillende leeftijden van de moederdieren worden de broedeieren uitgebroed en de kuikenkwaliteit wordt direct gemeten. Het gaat daarbij onder meer om vitaliteit, gewicht en de activiteit van de kuikens.

De kuikens worden opgezet en tot aan de slachtleeftijd worden verschillende bepalingen gedaan om zo het effect te meten van de voeding van het moederdier op de nakomelingen.

Buitenlandse universiteiten

In dit promotieonderzoek wordt er samengewerkt met de WUR. Ook internationaal wordt er samengewerkt met universiteiten. Aan de University of Alberta wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar precisievoeren, optimale groei van moederdieren en de ontwikkeling van de lichaamssamenstelling.

'De opfok van moederdieren gaat via een vaste groeicurve, maar je wilt juist ook veel inzicht hebben in de ontwikkeling van de lichaamssamenstelling; de verhouding vet en spierweefsel.'

De University of KwaZulu- Natal in Zuid-Afrika is juist actief met het gebruik van modellen voor de voedingsbehoefte. Relevante informatie, vertelt Heijmans. 'Deze samenwerking zorgt ervoor dat het onderzoek van verschillende kanten wordt bekeken en dat de resultaten snel beschikbaar worden voor de praktijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer