Rechter+wil+dat+kuiken+sneller+voer+en+water+krijgt
Nieuws
© Koos van der Spek

Rechter wil dat kuiken sneller voer en water krijgt

Broederijen moeten eendagskuikens uiterlijk 36 uur nadat ze uit het ei gekomen zijn, voorzien van voedsel en water. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) spreekt dat uit in een beroepszaak tegen het ministerie van Landbouw.

Al ruim vijf jaar voert Wakker Dier strijd met de overheid over het beleid ten aanzien van broederijen. De organisatie vindt dat kuikens zo snel mogelijk water en voer moeten krijgen en dat de overheid daarop moet handhaven. Het minister van LNV stelt dat pas na 60 uur sprake is van aantasting van het welzijn en daarmee van een overtreding.

Een jaar geleden stapte Wakker Dier naar het CBb. De rechter werd gevraagd om het ministerie van LNV te verplichten tot een handhavingsbeleid dat gebaseerd is op strengere normen. Dinsdag is de uitspraak van de rechter bekendgemaakt.

Nieuw besluit

Het CBb trekt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen de conclusie dat het welzijn van de kuikens in het geding komt als gevolg van het onthouden van voedsel en water langer duurt dan 36 uur na uitkomst uit het ei en geeft Wakker Dier dus gelijk. De minister moet een nieuw besluit nemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer