Dierenorganisaties+willen+verbod+op+doden+kuikens
Nieuws
© Vidiphoto

Dierenorganisaties willen verbod op doden kuikens

Een aantal dierenrechtenorganisaties wil dat er in Nederland een verbod komt op het vergassen van hanenkuikens. Ze hebben daarover een brief gestuurd naar premier Mark Rutte en de vaste Kamercommissie van LNV.

Het gaat om Comité Dierennoodhulp, Animal Rights, Een Dier een Vriend en Rechten voor al wat leeft. Als het aan deze organisaties ligt, volgt Nederland het voorbeeld van Zwitserland en Frankrijk en gaat het verbod in Nederland in 2021 in.

In Nederland geldt tot nu toe geen verbod, maar er zijn wel verschillende marktpartijen mee bezig. Zo brengt Jumbo eind maart eieren op de markt van 'kippen zonder broertjes'. Tijdens het broedproces dat de leghennen moet voortbrengen, worden de eieren met haantjes uitgeselecteerd. Dat gebeurt volgens de methode van het bedrijf Respeggt.

© Jumbo

Bij deze methode worden alle eieren in dag 9 van het broedproces getest op sexe. De eieren die hanen voortbrengen, worden vervolgens vernietigd. Hierdoor komen deze haantjes niet als kuiken uit het ei, waarna ze vaak worden afgemaakt. Bij Respeggt worden de eieren verwerkt tot veevoer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer