Ctgb reageert op e-mailactie foodwatch Nederland

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ontvangt op dit moment reacties op de e-mailcampagne van foodwatch Nederland. Het college wordt aangesproken op de Europese toelating van glyfosaat.

Ctgb+reageert+op+e%2Dmailactie+foodwatch+Nederland
© Twan Wiermans

‘Wij weten dat er vanuit de samenleving kritisch wordt gekeken naar het gebruik van middelen op basis van deze stof. Nederland is één van de nu nog 28 EU-landen dat in 2022 zal stemmen over de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat’, meldt het Ctgb.

De bedrijven die de hernieuwde goedkeuring aanvragen, moeten medio 2020 een dossier indienen met onderzoeken die de veiligheid van de stof onderbouwen. Op initiatief van de Europese Commissie is een groep van vier beoordelingsautoriteiten, waaronder het Ctgb, gevraagd voor de wetenschappelijke beoordeling van dat omvangrijke dossier.

Veilig

Het dossier moet voldoen aan in Europa geldende eisen en regelgeving. Uitgangspunt is dat een stof veilig moet zijn voor mens, dier en milieu. De bevindingen van de vier beoordelingsautoriteiten worden door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA aangeboden voor een openbare consultatie.

EU-burgers, wetenschappers en organisaties kunnen zo zelf nagaan of alle relevante (openbare) studies voldoende zijn meegenomen en meegewogen. Actuele informatie over het beoordelingsproces is voor iedereen beschikbaar op de website van de EU.

Stemming

Uiteindelijk stemmen alle Europese lidstaten in 2022 over de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat. ‘Op het resultaat van die stemming kunnen wij natuurlijk niet vooruit lopen. Wel kunnen wij alle partijen een transparant, zorgvuldig en integer beoordelingsproces garanderen’, geeft het Ctgb aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer