Bayer gaat glyfosaat niet vervangen

De komende tien jaar investeert Bayer een budget van 5 miljard euro om alternatieven te zoeken voor het bestrijden van onkruiden. Het doel is evenwel niet om glyfosaat volledig te vervangen.

Bayer+gaat+glyfosaat+niet+vervangen
© Haijo Dodde

‘We willen in tien jaar tijd een programma voor Integrated Weed Management ontwikkelen’, vertelt Arnd Nenstiel, hoofd portfoliomanagement herbiciden bij de CropScience-divisie van Bayer. ‘Dit moet resulteren in een breed scala aan oplossingen voor alle onkruidproblemen die er wereldwijd zijn in de diverse landbouwgewassen.’

Nenstiel beantwoordde deze week tijdens een grote internationale persbijeenkomst van Bayer in Leverkusen vragen over het grote onderzoeksproject dat het concern eerder dit jaar aankondigde. ‘Heel nadrukkelijk zoeken we niet naar een vervanger voor glyfosaat, maar vooral naar alternatieven om onkruiden duurzaam te bestrijden.’

Uniek werkingsspectrum

Er zijn twee redenen waarom Bayer vindt dat glyfosaat niet vervangen hoeft te worden, stelt Nenstiel. ‘Dat is in de eerste plaats omdat het een product is met een unieke chemische structuur en een uniek werkingsspectrum, het is niet eenvoudig om daar één vervangende stof voor te ontwikkelen. Verder gaan wij ervan uit dat de rol van glyfosaat in de landbouw wereldwijd zeker niet is uitgespeeld.’

Als het gaat om toelatingsbeleid en de discussies rond glyfosaat dan wijst Nenstiel naar de verschillen tussen de werelddelen. Hij stelt dat in Noord- en Zuid-Amerika in de teelt van gmo-gewassen zoals mais en soja glyfosaat voorlopig een belangrijk middel blijft voor de bestrijding van onkruiden.

‘In de Europese Unie daarentegen zijn er lidstaten die tegen het gebruik van glyfosaat zijn en aansturen op een verbod op korte termijn. Vooral ook voor onze klanten in deze landen proberen we andere oplossingen te vinden om toch een effectieve onkruidbestrijding uit te voeren’, verklaart Nenstiel.

Precisietechnieken

Bayer gaat het onderzoek naar nieuwe mogelijkheden voor de bestrijding van onkruiden breed aanvliegen. Nenstiel somt op dat het kan gaan om chemische, mechanische, elektrische of thermische methoden. ‘Chemisch willen we nieuwe formules ontwikkelen, maar kijken ook naar gerichte toepassingen van bestaande middelen met behulp van precisietechnieken.’

Uiteindelijk gaat het volgens Nenstiel om een juiste mix van maatregelen. ‘Integrated Weed Management betreft een systeembenadering. De beheersing van onkruiden hangt daarbij af van het bouwplan, de geteelde gewassen, de gebruikte groenbemesters en de onkruiden die voorkomen. Het moet bijvoorbeeld ook een oplossing bieden voor de problemen met resistente onkruiden, waar ook ter wereld.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer