Lidstaten ruziën over hogere bijdrage EU-begroting

Nederland wil dat de EU bezuinigt, onder meer op landbouw. Dit standpunt staat in schril contrast met de investeringen die nodig zijn voor de Europese Green Deal en de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.

Lidstaten+ruzi%C3%ABn+over+hogere+bijdrage+EU%2Dbegroting
© Lukasz Kobus

De nettobetalers in de EU botsen al langere tijd met de landen die netto Europees geld ontvangen. Nederland wil, net als Duitsland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk niet meer dan maximaal 1 procent van het bruto binnenlands product aan Brussel afdragen.

Nu de brexit snel nadert, rest de vraag wie het Britse gat van jaarlijks 14 miljard euro moet gaan dichten. Nederland betaalt bijna 8 miljard euro. De EU-begroting, die 160 miljard euro behelst, wordt voor zeven jaar gemaakt. Die periode loopt dit jaar af.

Meer geld uitgeven

Maar zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement wil juist meer geld uitgeven. Vooral voor de klimaatmaatregelen, de aangekondigde Green Deal, is fors meer budget nodig. Dit bleek deze week bij een presentatie in Brussel over de eerste Europese klimaatwetgeving door EU-vicevoorzitters Frans Timmermans en Valdis Dombrovskis.

Laatstgenoemde, onder meer verantwoordelijk voor de euro, markten en sociale dialoog in de unie, beschreef de financiële contouren van het klimaatplan. Om de klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030 te halen, is er volgens Dombrovskis jaarlijks 260 tot 300 miljard euro extra nodig. Er moet een lange lijst aan projecten en activiteiten worden gefinancierd die de uitstoot moeten verminderen.

Naast het klimaatbudget, gaat de EU ook gebruikmaken van fondsen in de emissiehandel. Het is nog onbekend of de agrarische sector hier ook een rol in kan vervullen. De Europese Investeringsbank wil tegen 2025 het aandeel in duurzame financiering verdubbelen tot 50 procent.

'Niet voldoende'

'Maar dit zal nog steeds niet voldoende zijn', waarschuwde Dombrovskis. 'Overheden moeten het voortouw nemen, maar de particuliere sector moet de schaal bepalen.'

Timmermans deed eenzelfde oproep aan het bedrijfsleven. 'Buig fossiele investeringen om in groene, dan kunnen we het geld vinden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer