LTO vindt kringlooplandbouw nog weinig concreet

De visie van minister Carola Schouten (LNV) over kringlooplandbouw stond hoog op de agenda tijdens de begrotingsbehandeling verleden week. Joris Baecke, LTO-portefeuillehouder Gezonde Planten, vindt dat de visie nog weinig concreet is gemaakt tijdens het debat.

LTO+vindt+kringlooplandbouw+nog+weinig+concreet
© ZLTO

Tijdens de begrotingsbehandeling werd een motie ingediend om een norm voor kringlooplandbouw per bedrijf op te stellen. Hiervoor bestond een meerderheid. Met deze norm op bedrijfsniveau kan de inspanning van boeren en tuinders op het gebied van kringlooplandbouw meetbaar worden gemaakt.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot diende een motie in om dit af te dwingen en hiervoor was een meerderheid in de Tweede Kamer.

Enorme opgave

Baecke vindt die norm een 'enorme opgave'. 'Ik snap de behoefte om kringlooplandbouw meetbaar te maken. Maar dat betekent dat je parameters moet bepalen en daar een waarde aan moet hangen. Die norm zal er niet van vandaag op morgen zijn.'

Boeren die al bezig zijn met een uitgebalanceerd pakket, jaag je zo op kosten

Joris Baecke, LTO-portefeuillehouder Gezonde Planten

Anderzijds vindt Baecke het opvallend dat een Kamermeerderheid de motie van PvdA en GroenLinks steunt. Hierin roepen zij op tot het onderzoeken van een kunstmestheffing in het pakket van kringlooplandbouw. 'Er is gesproken over een mooie visie op kringlooplandbouw, maar die was weinig concreet. Het eerste onderdeel met betrekking tot kringlooplandbouw dat concreet wordt gemaakt, is een pressiemiddel.'

Meer ruimte

Baecke denkt dat een dergelijke heffing weinig uithaalt. 'Boeren die al bezig zijn met een uitgebalanceerd pakket, jaag je zo op kosten. Waar boeren een andere vorm van mest kunnen toepassen, doen ze dat al. Het zou juist goed zijn als er meer ruimte komt om andere vormen van mest te gebruiken.'

LTO ziet graag dat het bedrijfsleven en het rijk de komende vijf jaar elk 60 miljoen euro investeren in plantgezondheid. 'Deze trajecten zijn precompetitief. De sector investeert collectief, maar er is geen verdienmodel voor individuele bedrijven aan gekoppeld. Het is een gemeenschappelijk belang. Dat belang voor het rijk betaalt zich uit in een bloeiende agrarische sector die bijdraagt aan de bv Nederland.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer