Europese leiders betwisten budget

Onder staatshoofden van Europese lidstaten is discussie ontstaan over het Europese budget. Een aantal landen, waaronder Nederland, wil minder geld afdragen aan Brussel. Minister-president Mark Rutte wil onder meer bezuinigen op het landbouwbudget.

Europese+leiders+betwisten+budget
© Europese Commissie

De leiders van de Europese lidstaten spraken op 17 en 18 oktober over de financiën voor de periode van 2019 tot en met 2024. Daarbij kwamen grote verschillen van inzicht naar voren.

Finland, op dit moment voorzitter van de Europese Unie, heeft in opdracht van de Europese leiders de stand van zaken rond het Meerjarig Financieel Kader in kaart gebracht. Zij houden rekening met een afdracht per lidstaat van 1,03 tot 1,08 procent van het bruto nationaal inkomen. Daarmee beschikt de Europese Unie over een budget van 1.050 tot 1.100 miljard euro voor de periode 2019-2024.

Bezuinigingen

Dit bedrag is lager dan de begroting die de Europese Commissie heeft opgesteld. Daarvoor is 1.135 miljard euro nodig. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, benadrukte dat het financiële kader van Finland niet voldoende is om alle plannen te financieren. Volgens hem zijn flinke bezuinigingen nodig.

Nederland trok in deze topontmoeting op met een kleine groep gelijkgezinde landen die de totaalomvang van het budget willen vastleggen op een procent van het Europese bruto nationaal inkomen. Dit bekent nog verdere bezuinigingen ten opzichte van het Finse voorstel.

Klimaatverandering

Rutte vindt dat er kan worden bezuinigd op traditionele beleidsterreinen als landbouw en het cohesiebeleid. Ook kan er volgens hem een sterkere focus worden gelegd op de uitdagingen voor de toekomst, zoals het versterken van een innovatieve en concurrerende economie, migratie, klimaatverandering en veiligheid.

Een grote groep lidstaten verzette zich tegen bezuinigingen op landbouw- en cohesiebeleid. Ook vonden meerdere lidstaten dat een ambitieus Europees plan reden is om het plafond niet te veel te verlagen. Zij spraken zich uit tegen kortingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer