Export sierteelt 3,5 procent in de plus

De uitvoer van bloemen en planten ligt in de eerste negen maanden van dit jaar 3,5 procent voor op vorig jaar, blijkt uit cijfers van Floridata, het bureau dat de handelscijfers bijhoudt.

Export+sierteelt+3%2C5+procent+in+de+plus
© FloraHolland

Tot en met september ligt de exportwaarde van sierteeltproducten op 4,8 miljard euro. De groei bij planten is 4,4 procent en die bij bloemen 2,9 procent. 'Aan de vooravond van een mogelijke Brexit wordt het spannend of we het jaar met een exportrecord kunnen afsluiten', zegt directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

'Een no-deal-Brexit heeft grote gevolgen voor de gehele sierteelt, omdat bijna 14 procent van de Nederlandse sierteeltexport naar het Verenigd Koninkrijk gaat.'

Plus in september

De exportgroei in september is uitgekomen op 7,3 procent. De statistieken van Floridata tonen dat de Duitse en Italiaanse markt na een zwakke start aan het begin van dit jaar weer wat aantrekken. De twee laten nog wel een krimp zien na drie kwartalen.

De grootste groeier in de top 5 van exportlanden is Polen met een opmars van 11,6 procent, terwijl ook de vraag uit andere Oost-Europese landen toeneemt. De positieve cijfers van september zijn wel beïnvloed door een extra handelsdag ten opzichte van de vergelijkbare maand in 2018.

Britse markt blijft aantrekken

De export van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk kent in de eerste negen maanden een plus van 3,5 procent. 'Ondanks dat we aan de vooravond staan van een mogelijke Brexit, blijft de Britse markt sierteeltproducten vragen', meldt Mesken.

Floridata heeft voor het Verenigd Koninkrijk drie toekomstvarianten doorberekend. Mocht een zachte Brexit de waarde van 1 pond stuwen naar 1,30 euro, dan zou dit een forse groei van exportwaarde voor bloemen en planten in 2020 opleveren. Als bij een harde Brexit de waarde van het pond en de euro gelijk blijft, daalt de export naar het Verenigd Koninkrijk met tientallen miljoenen in 2020. Een no-deal-Brexit maakt het alleen maar erger, waardoor de exportwaarde met meer dan 100 miljoen euro kan kelderen', laten de berekeningen zien.

Gevolgen voor markt

'De Brexit heeft niet alleen gevolgen voor exporteurs op het Verenigd Koninkrijk, maar voor de totale markt van bloemen en planten', waarschuwt Mesken. 'Een te groot aanbod van bepaalde productgroepen die in trek zijn bij Britse consumenten, kan leiden tot brede prijsdalingen.'

Floridata houdt maandelijks de exportontwikkelingen naar het Verenigd Koninkrijk in de gaten en stelt de Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten hiervan op de hoogte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer