Aardbevingsschades boeren verdubbeld

Het aantal meldingen van aardbevingsschades door boeren is sinds maart 2018 bijna verdubbeld van 331 dossiers naar 644 dossiers. Dat meldt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).

Aardbevingsschades+boeren+verdubbeld
© Anjo de Haan

'Het aantal neemt gestaag toe', stelt woordvoerder van TCMG Jouke Schaafsma. Een kleine zestig schadeopnames zijn gedaan. Na de beoordeling volgt een adviesrapport. 'Het is nog niet zoals we zouden willen. Het duurt te lang. Het moet sneller en beter.' De schademeldingen betreffen agrarische percelen. Dat kan zowel om het woonhuis als om de bedrijfsgebouwen gaan.

Dat er weinig schot in de schadeafhandeling zit heeft te maken met een gebrek aan deskundigen, stelt Schaafsma. 'Wij moeten op zoek naar mensen die een boer kan vertrouwen, het gaat om onafhankelijke deskundigheid. We moeten voorkomen dat een boer straks het gevoel heeft dat hij niets aan het adviesrapport heeft.'

Muur ontzet

Schaafsma stelt dat van een mestkelder inmiddels de eerste schadeopname is uitgevoerd. 'Complexe schades, waarvoor expertise nodig is. Het vergt maatwerk.' Dat het aantal schademeldingen gestegen is, verwondert regiobestuurder van LTO Noord Alma den Hertog niet. In mei vond een aardbeving bij Westerwijtwerd plaats met een schaal van 3,4 op de schaal van Richter.

Volgens Den Hertog toont het oplopende aantal schades aan dat er met 'volle vaart' een agroloket moet komen waar boeren met alle aardbevingsproblemen terechtkunnen. Volgens minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt dit loket er na de zomer. Dit kondigde ze maandag aan, tijdens haar bezoek aan het akkerbouwbedrijf van Koos Meeuwes in Uithuizermeeden. Den Hertog houdt de minister daaraan. 'We hopen op zeer korte termijn te horen hoe ze dit gaat doen.'

TCMG zet haar vraagtekens bij het nieuwe loket. 'De plannen en invulling voor dit nieuwe schadeloket zijn ons niet bekend. Maar we gaan ervan uit dat niemand weer een extra organisatie erbij wil. De bestuurlijke spaghetti is in Groningen al groot genoeg.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer