Kleine gasvelden in noorden versneld leeg

Het tempo bij de winning van gas uit de kleine velden in Noordoost-Nederland wordt stevig opgevoerd. Dat gebeurt onder meer door via bestaande gasputten nieuwe velden aan te boren. Ook worden kleine velden versneld leeggehaald.

Kleine+gasvelden+in+noorden+versneld+leeg
© Tienke Wouda

Dat blijkt uit onderzoek van RTV Noord, RTV Oost, RTV Drenthe en Omrop Fryslân. De omroepen namen winningsplannen van vijftien kleine velden in het noordoosten van het land onder de loep. Daar komt een vast patroon uit. Zo gaat het in de meeste gevallen om het winnen van meer gas dan waar bij eerdere vergunningen sprake van was.

Ook worden bij meerdere locaties de winningsperiodes ingekort en zo wordt het tempo opgevoerd. Oude putten worden na jaren weer in gebruik genomen. Dat leidt tot grotere risico's op het gebied van bodemdaling en tot milieuschade en kan meer seismische activiteit in de bodem tot gevolg hebben, stelt een voormalig NAM-medewerker en energiedeskundige.

Werkelijkheid

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat kondigde recent aan dat de Groningse gaskraan versneld dicht wordt gedraaid. Eerder liet hij al weten dat ook de winning van gas uit de kleine velden gestaag wordt afgebouwd. 'De minister zegt dat er wordt afgebouwd, maar dat komt niet overeen met de werkelijkheid', stelt de actiegroep Tsjin Gas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer