Meer eigen pootgoed wordt kluif voor België

De Belgische aardappelsector wil minder afhankelijk zijn van buitenlands pootgoed, maar dat zal niet snel lukken. Dat heeft onder andere te maken met virusproblemen en de beperkte beschikbaarheid van geschikte grond.

Meer+eigen+pootgoed+wordt+kluif+voor+Belgi%C3%AB
© Han Reindsen

Dat stelt Kürt Demeulemeester, werkzaam bij het Belgische onderzoeksinstituut Inagro. Hij sprak donderdag op de landelijke pootaardappeldag van Delphy in Emmeloord en reageerde op de wens van de Belgische aardappelsector Belpotato.be om de eigen pootgoedteelt de komende jaren op te pakken om het land zo meer zelfvoorzienend te maken.

'Met bijna 2.500 hectare pootgoed is België een kleine speler ten opzichte van Nederland. Gezien de virusproblemen verwacht ik niet dat telers het areaal snel gaan uitbreiden. Symptoomloze virussen zien telers en keurmeesters niet in het veld. De nacontrole lijkt daardoor soms een loterij. Sommige partijen zijn heel slecht met onverklaarbare cijfers', zegt Demeulemeester.


De top drie aan rassen bestaat in België uit Fontane (377 hectare), Agria (276 hectare) en Spunta (203 hectare). De teelt van pootgoed vindt deels plaats voor Nederlandse handelshuizen. Ongeveer een derde van het Belgische pootgoed is bestemd voor export.

Gezien de virusproblemen verwacht ik niet dat Belgische telers het areaal snel gaan uitbreiden

Onderzoeker Kürt Demeulemeester

Op jaarbasis wordt in België ruim 100.000 ton pootgoed geïmporteerd, vooral uit Nederland en Frankrijk. België zou meer zelfvoorzienend moeten zijn, vindt Belpotato.be. Dat houdt tegelijk de kwaliteitsproblemen van het geïmporteerde pootgoed buiten de deur.

Veel declassering

Demeulemeester geeft aan dat België die problemen zelf ook heeft. Bij de nacontrole van het Belgische pootgoed in 2028 en 2019 hebben vooral Y-virussen gezorgd voor veel declassering of weigering.

'Er zijn veel niet-symptomatische partijen. Daarop is lastig te selecteren en dan wordt de nacontrole een soort loterij. Voor telers is dat lastig, want je kunt daar niet op anticiperen', zegt Demeulenmeester.

Volgens de Inagro-onderzoeker zijn de virusproblemen van 2019 vergelijkbaar met die van 2018. 'Sommige partijen komen heel slecht uit de nacontrole met onverklaarbare cijfers. Het resultaat is soms erg onaangenaam, waardoor telers in beroep gaan.'

1-op-4-teelt

In België is pootgoedteelt alleen toegestaan bij een 1-op-4-teelt of ruimer. Volgens Demeulemeester is het daardoor voor telers lastig om geschikte grond te vinden voor de teelt van pootgoed. 'Samen met de virusproblemen en de aanscherping van het keuringsreglement zijn er niet veel redenen voor telers om het areaal pootgoed uit te breiden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer