Pootgoedexport naar overzeese bestemmingen hapert

De export van Nederlandse pootgoed naar overzeese bestemmingen loopt in volume beter dan vorig jaar, maar blijft achter ten opzichte van de jaren daarvoor toen er wel voldoende aanbod was.

Pootgoedexport+naar+overzeese+bestemmingen+hapert
© niels de vries

De exportcijfers van NAO (Nederlandse Aardappelorganisatie) laten zien dat tot en met 31 december 311.000 ton pootgoed van oogst 2019 naar het buitenland is verkocht. Het betreft vooral export naar Afrika en Azië. Voor Europa moet de daadwerkelijke verkoop van pootgoed nog op gang komen.

Het exportvolume voor dit seizoen tot dusver is ruim 30.000 ton meer dan vorig jaar. Maar toen was het aanbod van pootgoed een stuk lager, vanwege de tegenvallende opbrengsten. Ten opzichte van de afzet van pootgoed na oogst 2017, oogst 2016 en oogst 2015 blijft de export nu fors achter.

Vorige week meldde een medewerker van firma Kloosterboer nog in Nieuwe Oogst dat het verladen van pootgoed naar Algerije in de haven van Harlingen zeker twee weken heeft stilgelegen. Dit lijkt te zijn veroorzaakt door problemen bij de invoer. De export naar Algerije loopt nu wel wat langer door dan voorgaande jaren.

• Bekijk de marktprijzen voor pootgoed en consumptieaardappelen

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer