Test dunne varkensmest als kunstmestvervanger

In Twente komt een driejarige proeftuin om de dunne fractie van varkensmest in te zetten als kunstmestvervanger. Het project start dit jaar op maisland. Komt de financiering rond, dan volgt er in 2020 een tweede maisperceel en twee percelen grasland.

Test+dunne+varkensmest+als+kunstmestvervanger
© Martin Verbeek

De proef moet inzicht geven in hoeverre de dunne fractie van varkensmest kunstmest kan vervangen. Het project wordt begeleid door Herman van Schooten van Wageningen Livestock Research. Waterschap Vechtstromen brengt de effecten op het milieu (uitspoeling) in kaart.


De proeftuin is een initiatief van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en wordt ondersteund door Mineral Valley Twente. In 2018 werd een oriënterende proef met mais uitgevoerd in Markelo. Op 17 september is het perceel geoogst. De mais van de verschillende proefstroken is apart geoogst, gewogen en bemonsterd voor nadere analyse.

Harde conclusies

De verschillen tussen de stroken die kunstmest in de rijenbemesting hebben gehad of de dunne fractie varkensmest, noemt Van Schooten niet significant. 'Het perceel is wel beregend, maar het seizoen was extreem en er niet naar om aan de uitkomsten harde conclusies te verbinden', zegt Van Schooten.

Om het verschil in stikstofwerking tussen kunstmest en dunne varkensmest scherper in beeld te krijgen, zoekt de projectgroep voor groeiseizoen 2019 een perceel met circa 3 procent organische stof. Bij de proef in Markelo was dat 7 procent.

Meerjarige proef

Tijdens de oriënterende proef zijn alle handelingen in drie herhalingen uitgevoerd. Op het nieuwe proefveld wordt dat opgeschaald naar vier. Bovendien blijft dat perceel voor de duur van de proeftuin in gebruik. Van Schooten: 'Sommige effecten zie je pas na meerdere jaren.'

Van Schooten noemt de proef waardevol. Er is nog relatief weinig onderzoek gedaan met de dunne fractie van varkensmest als kunstmestvervanger. Hij verwacht dat een dunne fractie met veel minerale stikstof ten opzichte van de organische stof in de mest dicht tegen kunstmest aanzit. De proeftuin moet daar inzicht in geven.

Kringloop sluiten

De varkenshouderij werkt door middel van scheiding en verwerking aan diverse mineralenstromen. Bewerkte mineralenstromen hebben verschillende voordelen. Het maakt bemesting op maat mogelijk, vermindert de uitstoot van CO2 en draagt bij aan mest- en mineralenverwaarding. 'Uiteindelijk doel is de kringlopen sluiten en daarmee de economie een impuls geven', zegt Wouter Oude Voshaar van de POV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer