Doorbraak in Europese toelating kunstmestvervangers

De Europese Commissie heeft samen met het Joint Research Centre (JRC) een conceptrapport opgesteld met nieuwe criteria waaraan kunstmestvervangers moeten voldoen.

Doorbraak+in+Europese+toelating+kunstmestvervangers
© Han Reindsen

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) spreekt van een doorbraak, omdat kunstmestvervangers tot nu toe nog steeds vallen binnen de categorie dierlijke mest en niet worden gezien als kunstmest. Omdat volgens Europese regels een boer meer kunstmest mag gebruiken dan dierlijke mest, experimenteren bedrijven in Nederland al decennia om van dierlijke mest kunstmest te maken.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema: 'Op dit moment worden grote hoeveelheden waardevolle dierlijke mest geëxporteerd uit ons land, terwijl we tegelijkertijd kunstmest produceren en maken. Dat is de wereld op zijn kop en slecht voor het klimaat, het milieu en de boer.' De VVD in het Europarlement wil het graag anders aanpakken. 'Laten we de kringloop proberen te sluiten en eerst onze dierlijke mest gebruiken, voordat we kunstmest aankopen', zegt Huitema.

Contraproductief

Twee jaar geleden heeft de VVD-Europarlementariër met een amendement op de Europese meststoffenverordening afgedwongen dat de Europese Commissie bepaalde criteria opstelde. Daardoor komen kunstmestvervangers uit dierlijke mest te vallen onder de categorie kunstmest.

• Lees wat er nog meer verscheen over kunstmestvervangers


'In Brussel heeft iedereen de mond vol van de kringloopeconomie, maar juist door Europese wetgeving wordt kringlooplandbouw tegengehouden. Boeren mogen hierdoor niet al hun eigen dierlijke mest gebruiken. Ze worden dus gedwongen om kunstmest aan te kopen', stelt Huitema.

Inzicht

De VVD-Europarlementariër vond deze gang van zaken niet uit te leggen aan burgers en boeren. 'Ik ben dus heel blij dat de Europese Commissie dit nu inziet.' In de komende maanden kunnen experts van de Europese lidstaten en andere stakeholders commentaar leveren op het rapport van het JRC.

De verwachting is dat de criteria in de loop van volgend jaar in de Europese wetgeving opgenomen worden. En dat boeren de kunstmestvervangers daadwerkelijk kunnen gebruiken, in plaats van de kunstmest.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer