Groen+licht+EU+voor+handel+in+organische+meststoffen
Nieuws
© DIRK HOL

Groen licht EU voor handel in organische meststoffen

De EU heeft een nieuwe verordening aangenomen voor de handel in organische meststoffen op de Europese markt. De regelgeving geldt voor meststoffen die in de EU zijn geproduceerd uit fosfaatmineralen en uit organische of secundaire grondstoffen.

Door de nieuwe regelgeving worden de productie en afzet van deze meststoffen in de EU op grote schaal mogelijk. De producten moeten aan een CE-keurmerk voldoen om in de EU verhandeld te mogen worden. Voor binnenlandse afzet is dit niet nodig.

De EU stelt eisen aan de samenstelling van de organische meststoffen. Zo zijn er normen voor vervuiling met zware metalen als cadmium. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen primaire macronutriënten als stikstof, fosfor en kalium en secundaire macronutriënten als calcium, magnesium, natrium en zwavel.

Ruimere keuze

De nieuwe verordening vervangt de meststoffenrichtlijn uit 2003. Volgens secretaris-generaal Pekka Pesonen van de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca krijgen boeren straks een ruimere keuze in meststoffen. 'We hopen dat de nieuwe verordening Europese boeren zal helpen om nieuwe alternatieven te vinden, zodat ze hun kosten kunnen verlagen.'

Boeren hadden voorheen een concurrentienadeel, zegt Personen, omdat Europese producenten van minerale kunstmeststoffen door handelsbarrières in de EU geen last hadden van internationale concurrentie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer