Groen licht EU voor handel in organische meststoffen

De EU heeft een nieuwe verordening aangenomen voor de handel in organische meststoffen op de Europese markt. De regelgeving geldt voor meststoffen die in de EU zijn geproduceerd uit fosfaatmineralen en uit organische of secundaire grondstoffen.

Groen+licht+EU+voor+handel+in+organische+meststoffen
© DIRK HOL

Door de nieuwe regelgeving worden de productie en afzet van deze meststoffen in de EU op grote schaal mogelijk. De producten moeten aan een CE-keurmerk voldoen om in de EU verhandeld te mogen worden. Voor binnenlandse afzet is dit niet nodig.

De EU stelt eisen aan de samenstelling van de organische meststoffen. Zo zijn er normen voor vervuiling met zware metalen als cadmium. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen primaire macronutriënten als stikstof, fosfor en kalium en secundaire macronutriënten als calcium, magnesium, natrium en zwavel.

Ruimere keuze

De nieuwe verordening vervangt de meststoffenrichtlijn uit 2003. Volgens secretaris-generaal Pekka Pesonen van de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca krijgen boeren straks een ruimere keuze in meststoffen. 'We hopen dat de nieuwe verordening Europese boeren zal helpen om nieuwe alternatieven te vinden, zodat ze hun kosten kunnen verlagen.'

Boeren hadden voorheen een concurrentienadeel, zegt Personen, omdat Europese producenten van minerale kunstmeststoffen door handelsbarrières in de EU geen last hadden van internationale concurrentie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer