Koningin Máxima opent eerste Groene Mineralen Centrale

Koningin Máxima opent 4 september de eerste Groene Mineralen Centrale in Beltrum in de Achterhoek. De centrale is een voorbeeld van kringlooplandbouw in de regio en een initiatief van familiebedrijf Groot Zevert Vergisting.

Koningin+M%C3%A1xima+opent+eerste+Groene+Mineralen+Centrale
© RVD - Van der Meyde

De Groene Mineralen Centrale is de eerste centrale in Nederland waar dierlijke mest en andere organische reststromen succesvol wordt gescheiden in een kunstmestvervanger, een bodemverbeteraar en schoon water. De kunstmestvervanger is een vloeibare meststof met daarin alle voor de gewassen benodigde mineralen. Boeren uit de regio nemen de kunstmestvervanger en bodemverbeteraar af van de Groene Mineralen Centrale.

Alle gebruikte mest en organische reststromen zijn afkomstig uit de regio zelf. In dertig tot veertig dagen wordt de mest in biogasinstallaties vergist. Het gewonnen biogas wordt onder meer door de centrale zelf gebruikt als brandstof. Na de opening krijgt Koningin Máxima een rondleiding en spreekt zij met diverse betrokkenen over de werking en de totstandkoming van de Groene Minerale Centrale.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer