Belgische boerenbond wil hardere aanpak wilde zwijnen

De huidige aanpak van wilde zwijnen in België is onvoldoende. De overheid moet meer moed tonen in de bestrijding van deze wroeters. Dat vindt voorzitter Sonja De Becker van de Belgische Boerenbond. Ook enkele tientallen kilometers van de Nederlandse grens zijn er forse problemen.

Belgische+boerenbond+wil+hardere+aanpak+wilde+zwijnen
© Het Utrechts Landschap

De Becker zet zich in voor het gebruik van geluidsdempers en nachtrichtkijkers, stelt ze op vilt.be: 'Ik begrijp dat het maatschappelijk gevoelig ligt, maar als de regels niet werken, moeten politici de moed tonen om ze te veranderen.'

Betere schaderegeling

Ook pleit de voorzitter van de Belgische Boerenbond voor een betere schaderegeling rond wildschade. De huidige werkt niet naar behoren. 'Te weinig betrokkenen kunnen er beroep op doen. Veel van die aanvragen worden niet eens ontvankelijk verklaard. De regeling moet dringend op een andere leest geschoeid worden.'

Verschillende agrarisch ondernemers krijgen ongewenst bezoek van de zwijnen. Zo ook het blauwebessenbedrijf Blueberry Fields in het Limburgse Koersel, 45 kilometer onder Eindhoven.

Daar worden de wilde zwijnen steeds gretiger. Terwijl ze voorheen delen van de bessenplantage omwoelden, hebben ze dit jaar ook de smaak van de bessen zelf te pakken. Zo werd een derde van de bessenoogst verorberd. De eigenaar ziet nu een omheining van het 25 hectare grote perceel als enige oplossing. Maar dat is duur. Hij wil dat de overheid die omheining plaatst. Brussel geeft vooralsnog niet thuis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer