Vijf vragen over fauna-app

LTO Noord ontwikkelde in regio Oost een mobiele versie van de website waar boeren faunaschade kunnen melden. Voor schademelders betekent dit een forse vereenvoudiging van het proces: van 42 muisklikken naar minder dan tien en met nauwkeurige plaatsbepaling.

Vijf+vragen+over+fauna%2Dapp
© Han Reindsen

Waarom was een mobiele versie nodig?

Het melden van faunaschade is belangrijk om inzichtelijk te krijgen in welke mate en door welke dieren dit wordt veroorzaakt. Het was altijd behoorlijk complex, omdat er alleen een desktopversie van de meldingswebsite bestond. Om een schademelding in te voeren, waren 42 muisklikken nodig. Op een pc al veel werk, op een smartphone haast ondoenlijk. In de praktijk bleek daarom ook dat veel boeren de moeite niet namen om de schade te melden.

Hoe werkt de nieuwe app?

Een boer die faunaschade ziet, kan direct ter plekke of op een later moment de schade opgeven. Daarvoor is het proces teruggebracht tot onder de tien handelingen. Gebruikers kunnen nauwkeurig de exacte locatie van de schade doorgeven dankzij gps. Dit is belangrijk voor de verdere schadeafhandeling. Vooralsnog is het een mobiele website en geen daadwerkelijke app. Gebruikers kunnen een snelkoppeling maken van de website, zodat deze makkelijk oproepbaar is.

Is de mobiele site al live?

Ja, deze is te vinden via mobiel.faunaschade.nl. De afgelopen periode is de applicatie getest door zo'n dertig boeren, onder wie de faunaportefeuillehouders van lokale LTO Noord-afdelingen in regio Oost. Overigens spreken de makers niet van een testgroep, zij noemen het een 'soft launch', waarbij de applicatie gelanceerd is zonder daar al te veel ruchtbaarheid aan te geven. De komende tijd komt er wel meer aandacht voor de toepassing.

Welke feedback gaven de gebruikers?

In de provincie Gelderland is het aantal meldingen van faunaschade de laatste tijd zichtbaar omhooggegaan, al is niet met zekerheid te zeggen of dit is dankzij de mobiele applicatie. Veel gebruikers zouden graag zien dat de mobiele site ook het platform wordt waar je tegemoetkomingen voor faunaschade kunt aanvragen. Dit is geen gemakkelijke opgave, omdat de regelgeving regelmatig verandert en bovendien per provincie verschilt.

Hoe ziet de verdere ontwikkeling eruit?

In de toekomst moet het een tool worden die niet alleen voor regio Oost bedoeld is, maar voor boeren en bijvoorbeeld jagers in het hele land. BIJ12 lanceerde onlangs overigens ook een nieuw registratiesysteem voor het afwerken van tegemoetkomingsaanvragen voor schade.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer