Politieke+zorgen+om+wildschade+in+Overijssel
Nieuws
© René Eijsink

Politieke zorgen om wildschade in Overijssel

De fracties van VVD, CDA en PVV in Overijssel willen een toelichting van Gedeputeerde Staten over de manier waarop wildschade in de provincie wordt aangepakt. De partijen maken zich onder meer zorgen over de afhandeling van de schade.

VVD-Statenlid Gert Brommer heeft de indruk dat er bij agrariërs en andere landeigenaren steeds meer schade is door wild. 'Vooral door beschermde soorten, zoals de das of de steenmarter. Daar komt de onvrede bij die landeigenaren hebben over de afhandeling van de schade', zegt hij.

Brommer wil tijdens een commissievergadering hierover spreken met landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP). Om het onderwerp op de agenda te krijgen, heeft het VVD-Statenlid steun gekregen van de fracties van CDA en PVV.

Voorkomen

'Wij willen graag een toelichting van Gedeputeerde Staten op de aanpak van het voorkomen van wildschade. Daarin zien wij graag belicht de schade veroorzaakt door dieren en beschermde diersoorten', zegt Brommer.

Het VVD-Statenlid wil daarnaast met Gedeputeerde Staten praten over de uitkering van wildschade door BIJ12. Deze uitvoeringsorganisatie verzorgt deze uitkering voor alle Nederlandse provincies. Brommer noemt de doorlooptijd voor tot uitkeren wordt overgegaan 'extreem lang'.

Terreinbeherende organisaties

Ook wil de VVD'er weten wat de betrokkenheid van terreinbeherende organisaties is en welke rol zij
spelen bij de preventie van wildschade.

Inwoners en organisaties in Overijssel moeten de mogelijkheid krijgen om hun ervaringen met wildschade te delen met de provincie, vindt Brommer. Ook wil hij aan het eind van de commissievergadering duidelijk in beeld hebben welke stappen de provincie kan zetten om de schadepreventie te verbeteren en om tot een snellere schadeafhandeling te komen na taxatie.

Tweede Kamer

Het is niet voor het eerst dit jaar dat de afhandeling van wildschade in de politiek ter sprake komt. Eerder dit jaar deed CDA-Kamerlid Maurits von Martels tijdens een debat een oproep om het faunabeheer te verbeteren en de vergoeding voor wildschade bij boeren eenvoudiger te maken. Volgens hem schiet Nederland soms door met het beschermen van soorten en leefgebieden.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt faunabeheer een zaak van de provincies, maar zei destijds wel samen met de provincies te willen kijken naar de werking van het huidige faunabeheersysteem.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer