Overijssel+strenger+op+registratie+faunaschade
Nieuws
© Twan Wiermans

Overijssel strenger op registratie faunaschade

Provincie Overijssel gaat strenger kijken naar de registratie van faunaschade. Als de registratie niet volledig op orde is, lopen boeren het risico dat ze wildschade niet vergoed krijgen.

Centraal staat de vraag of de jachthouder er alles aan heeft gedaan om schade te voorkomen. Ook moet er na het melden van wildschade gewoon worden doorgegaan met verjaagacties. Verder dienen deze geregistreerd te worden tot er een taxatie heeft plaatsgevonden.

Aanvragen om tegemoetkoming in faunaschade worden door BIJ12 Faunazaken voor de provincies afgehandeld. Er is recent een aanpassing gedaan aan de Beleidsregel Natuur Overijssel 2017. De provincie was van mening dat er onvoldoende mogelijkheden waren om schadevergoedingsverzoeken te kunnen afwijzen, als deze niet aan de eis voldoen om schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Met de nu doorgevoerde toevoeging is deze eis verder verduidelijkt. De wildbeheereenheden in Overijssel, lokale jagersverenigingen, zijn ook op de hoogte gesteld van de aangescherpte regelgeving.

Alert zijn

De provincie wil met de maatregel bereiken dat grondeigenaren meer doen aan preventie. Voor boeren in Overijssel betekent het dat zij alert moeten zijn op het juist registreren van schade en genomen maatregelen, benadrukt bestuurder Hans van Beuzekom van LTO Noord regio Oost.

'Weliswaar ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de jager of schadebeheerder, maar het is slim om als boer te blijven hameren op een goede registratie. Anders bestaat er een kans dat de schade niet vergoed wordt. Dat kan zomaar een paar duizend euro kosten', stelt de regiobestuurder.

Tegenstrijdig

Volgens Van Beuzekom komt de nieuwe regel soms wat tegenstrijdig over, bijvoorbeeld in het geval van ganzenschade. 'Als de ganzen naar andere oorden zijn vertrokken, maar de taxatie nog niet heeft plaatsgevonden, moet je in de tussenliggende periode op de een of andere manier wel blijven registreren dat je maatregelen treft tegen schade.'

Begin dit jaar stemden Provinciale Staten in Overijssel in met de statiegeldregeling voor faunaschade. Dat houdt in dat het behandelbedrag van 300 euro wordt terugbetaald, als de schade daadwerkelijk wordt toegekend.
In de meeste andere Nederlandse provincies, waaronder Gelderland, bestaan soortgelijke regelingen. LTO Noord heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de invoering van de statiegeldregeling. De regeling werd dit jaar nog ingevoerd in de provincie Utrecht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer