Boeren stellen eigen risico wildschade aan de kaak

Melkveehouder Frank de Wit uit Oosthuizen en vollegrondsgroenteteler Niels Zuurbier uit Heerhugowaard hebben maandag gepleit voor het afschaffen van het eigen risico van 20 procent bij het uitkeren van wildschade aan agrariërs.

Boeren+stellen+eigen+risico+wildschade+aan+de+kaak
© Han Reindsen

Dat deden de ondernemers tijdens een inspraakronde tijdens de Statencommissie Natuur, Landbouw en Gezondheid. Onder meer de begroting voor 2020 stond op de agenda. De faunaschade, die in Noord-Holland jaarlijks in de miljoenen euro's loopt, was een van de onderdelen.

Invoering van een eigen risico is een punt uit het nieuwe coalitieakkoord. Doel daarvan is om boeren te stimuleren om meer inzet te plegen bij het verjagen van wild om zo de schade te beperken. De opbrengsten daarvan zouden kunnen worden ingezet voor de verduurzaming van de agrarische sector.

Evenwichtig faunabeheer

Beide ondernemers vertelden alles al in het werk te stellen om schade te voorkomen. 'We willen liever helemaal geen uitkering, want we willen sowieso geen schade aan onze gewassen,' stelde De Wit. 'Daarom is het belangrijk dat er eerst eens een evenwichtig faunabeheer komt. Nu is het ecosysteem niet in balans, getuige de voortdurende toename van het aantal ganzen.'

Zijn collega was furieuzer: 'In nog geen vijf jaar tijd is de totale faunaschade op ons bedrijf getaxeerd op 350.000 euro, waarvan slechts 1 ton is uitgekeerd,' stelde de tuinder, die onlangs bij een werkbezoek de 'harde cijfers' al eens aan natuurgedeputeerde Esther Rommel (VVD) overhandigde. Zuurbier: 'Voeg daar nog de investeringen bij in mankracht, knalapparaten, netten, hekken en poppen en de verliezen lopen nog veel verder op.'

Schandalig

De ondernemers kregen bijval van de oppositiepartijen CDA en ChristenUnie die graag het eigen risico geschrapt zouden zien uit de regeling. CDA-Statenlid Jaap Bond kondigde daarom alvast een amendement aan bij de behandeling van de begroting in Provinciale Staten. 'Ik vind het een schandalige passage in het akkoord dat boeren hun best niet zouden doen om schade te voorkomen.'

Bond verwees naar de Flora- en faunawet van 2002 die voor een snelle groei van de ganzenpopulatie heeft gezorgd. 'Dat is overheidsbeleid waarmee we de gedupeerde ondernemers niet kunnen opzadelen. Daarnaast ben ik benieuwd hoe en onder wie de bespaarde gelden straks voor verduurzaming worden verdeeld.'

Ganzenakkoord

Rommel reageerde dat ze de komende tijd gebruikt om met de faunabeheereenheden een nieuw ganzenakkoord te sluiten. 'Aan de hand daarvan komen we met een regeling die ervoor moet zorgen dat de faunaschade omlaaggaat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer