Steeds minder muskusratten in Noordoost-Nederland

Noordoost-Nederland telt steeds minder muskusratten. ?Waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa's, Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen vingen in 2019 minder muskusratten dan in 2018.

Steeds+minder+muskusratten+in+Noordoost%2DNederland
© Waterschap Vechtstromen

Daarmee zet de trend door dat de waterschappen de populatie steeds beter onder controle krijgen. Vergeleken met 2018 daalden de vangsten van 15.645 naar 12.721 muskusratten. Een afname van afgerond 19 procent.

De sterk dalende muskusrattenpopulatie is volgens de waterschappen een gevolg van een actieve vangststrategie. Door meer te bestrijden bij de bron, neemt de populatie af. Daarnaast werken de vier waterschappen sinds een aantal jaren nauw samen op dit vlak.

Vangacties

Zo worden er gezamenlijke vangacties gehouden in de gebieden die het meest zijn 'besmet'. Hierdoor kan de populatie in een groot gebied in korte tijd intensief worden bestreden. De bestrijding van muskusratten is door deze aanpak effectief en efficiënt geworden, stellen de waterschappen.

De bestrijding van muskusratten in Nederland is bij wet geregeld. Het doel is om de muskusrattenpopulatie zo klein mogelijk te houden, zodat schade beheersbaar is.

Nederland muskusratvrij

In juni 2019 besloten alle Nederlandse waterschappen om de muskusrattenpopulatie in Nederland terug te dringen tot aan de grens met Duitsland. Met deze aanpak willen de waterschappen het binnenland van Nederland muskusratvrij krijgen. Ze verwachten hiervoor ongeveer twaalf tot vijftien jaar nodig te hebben.


Vooral de instroom van muskusratten uit Duitsland is hoog. Om te voorkomen dat muskusratten terugkeren naar het binnenland, blijven in de toekomst nog wel controles door grenswaterschappen nodig.

Graafschade

Door het binnenland van Nederland muskusratvrij te houden, is het risico op graafschade in dijken en oevers minimaal. Zo blijft de waterveiligheid verzekerd. Door minder dieren te vangen, wordt ook het dierenleed beperkt. Daarnaast is de verwachting dat de kosten van deze muskusrattenbestrijding op termijn lager zijn dan met de oude aanpak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer