Recordafname muskusratten Noordwest-Overijssel

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft nog nooit zo weinig muskusratten gevangen als in 2018. Vergeleken met 2017 daalden de vangsten van 7.389 naar 5.214. Een daling van 30 procent.

Recordafname+muskusratten+Noordwest%2DOverijssel
© Ruud Ploeg

De afname is vooral te danken aan de actieve bestrijding. In Mastenbroek, in de driehoek Zwolle-Kampen-Genemuiden, daalt het aantal gevangen 'waterkonijnen' de laatste jaren het sterkst. In 2014 vingen de muskusrattenbestrijders in deze polder nog 9.449 muskusratten tegen 583 vorig jaar.

'Door meer te bestrijden bij de bron neemt de populatie jaar na jaar af', zeggen teamleiders Muskusrattenbestrijding Bart Rosenboom en Johan Goos. 'In het trekseizoen treffen de mannetjes en vrouwtjes elkaar minder bij een lage populatie en vermenigvuldigen ze zich daardoor minder. Want dat gaat razendsnel.'

Voortplantingsdrift

Naast zijn graafschade is de muskusrat berucht om zijn ongeremde voortplantingsdrift. In het voorjaar en najaar trekken jonge mannetjes eropuit om een vrouwtje te zoeken. Een vrouwtje kan meerdere keren per jaar een nest werpen.

Over het gehele jaar kan een spannetje voor ongeveer veertig nakomelingen muskusratten zorgen. Na een draagtijd van 25 tot 30 dagen worden één tot elf jongen geboren (gemiddeld vijf tot zeven). Een vrouwtje is na zes maanden al geslachtsrijp en kan dus in het jaar van geboorte al haar eerste jongen werpen. Op die manier kan het aantal muskusratten in snel tempo toenemen.

Scherp blijven

Taak is nu om de bestrijding nu vol te houden, stellen Rosenboom en Goos. ' We gaan de goede kant op, maar we zijn er nog niet. Ondanks dat de populatie muskusratten in ons werkgebied de afgelopen 25 jaar nog nooit zo laag is als nu, moeten we scherp blijven. Voor je het weet, loopt het aantal weer op.'

De landelijke norm bij een 'ondercontrolesituatie' is 0,15 vangsten per kilometer. 'In 2014 zat het waterschap op 0,92 vangsten per kilometer, in 2018 was dit 0,27 vangsten per kilometer. Dat is een forse daling.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer