Hunze en Aa's vangt minder muskusratten

Waterschap Hunze en Aa's verwacht dit jaar bijna zevenhonderd minder muskusratten te vangen dan in 2017. Het aantal komt uit op zo'n 2.500.

Hunze+en+Aa%27s+vangt+minder+muskusratten
© Ruud Ploeg

In heel Noordoost-Nederland is in totaal 30 procent minder muskusratten gevangen dan vorig jaar. Het waterschap ving in 2012 nog ruim dertienduizend muskusratten. Sindsdien vangen ze jaarlijks minder muskusratten en neemt de totale populatie sterk af.

• Lees ook: Hunze en Aa's vangt minder muskusratten

Het muskus- en beverrattenbeheer is noodzakelijk, omdat de dieren in dijken, oevers en kades graven. Ze vormen een gevaar voor de waterveiligheid. Het doel van het beheer is de muskusrattenpopulatie zo klein mogelijk te houden, zodat schade beheersbaar is. Ook wordt hiermee dierenleed zoveel mogelijk beperkt, geeft het waterschap aan.

Effectiever en efficiënter

De sterk dalende muskusrattenpopulatie is een gevolg van de actieve vangststrategie. Daarnaast werkt Hunze en Aa's intern meer samen in teams en met collega-waterschappen. De bestrijding van muskusratten is hierdoor effectiever en efficiënter.

Het aantal gevangen beverratten neemt de afgelopen jaren toe. De beverratten zijn afkomstig uit Duitsland. De beverrat leeft van oorsprong niet in Nederland en heeft daarom geen natuurlijke vijanden.De verwachting is dat het waterschap in 2018 iets meer beverratten vangt dan in 2017.

Dammenbouw

Graafschade en dammenbouw door de bever geeft in de toekomst meer problemen, verwacht het waterschap. Hunze en Aa's is hierover in gesprek met de provincies Groningen en Drenthe. In het waterschapsgebied zijn die dieren in 2008 uitgezet. De bever, die beschermd is, verspreidt zich nu snel over onder andere de Hunze en Drentsche Aa en verder in het Drentse gebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer