Waterschappen vingen minder muskusratten in 2016

De waterschappen hebben in 2016 minder muskusratten gevangen. Dat meldt de Unie van Waterschappen. Het aantal gevangen muskusratten daalde vorig jaar met 9 procent naar 81.125. In 2015 werden er nog 88.650 muskusratten gevangen.

Waterschappen+vingen+minder+muskusratten+in+2016
© Waterschap Zuiderzeeland

In 2016 werden 1.897 beverratten gevangen, een toename van 56 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Zo'n 93 van de vangsten vindt plaats in een strook van 10 kilometer langs de grens met Duitsland. Door een gerichte aanpak langs de Duits-Nederlandse grens wordt voorkomen dat beverratten zich over heel Nederland verspreiden.

Het aantal beverratten, een uit Zuid-Amerika afkomstig dier, is in Duitsland sterk toegenomen door de zachte winters van de afgelopen jaren. Gevolg is dat de instroom in Nederland ook is toegenomen. In Duitsland wordt de beverrat nu nog niet consequent bestreden. De beverrat werd in 2016 opgenomen op de Europese lijst van invasieve soorten. Dat zal hier naar verwachting verandering in brengen.

Bijvangsten

Het aantal bijvangsten is in 2016 gedaald ten opzichte van 2015. In 2016 werden er 7.025 dieren bijgevangen, waarvan 2.513 bruine ratten. Nu in grote delen van Nederland de populatie muskus- en beverratten beter onder controle is, hoeven er minder vangmiddelen te worden uitgezet. Daardoor wordt er ook minder bijgevangen. Ook worden de vangmiddelen continu verder ontwikkeld om de kans op bijvangsten te verkleinen.

De waterschappen startten in 2013 met een grootschalig wetenschappelijk onderzoek, waarin onder andere onderzocht wordt hoe de bestrijding goedkoper, effectiever en met nog minder dierenleed kan. In het eerste kwartaal van 2017 vindt in de laatste proefgebieden de eindinspectie plaats. De resultaten van het onderzoek vormen samen met de monitoringsresultaten over 2016 en 2017 de basis voor de toekomstige bestrijdingsstrategie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer