Duits Nedersaksen getroffen door muizenplaag

De Duitse deelstaat Nedersaksen wordt getroffen door een grote muizenplaag. Dat meldt boerenorganisatie Landvolk Niedersachsen. De organisatie verwacht een ruwvoertekort voor het melkvee.

Duits+Nedersaksen+getroffen+door+muizenplaag
© Niels de Vries

Landvolk spreekt van een ware muizenplaag in het noordwesten van Duitsland als gevolg van de droge jaren en milde winter. In veel regio's in Nedersaksen is het aantal veldmuizen explosief gestegen met schade aan de grasmat tot gevolg. Uit eigen onderzoek blijkt dat de muizen schade veroorzaken op 150.000 hectare weidegrond.

Voorzitter Karsten Padeken van Landvolk Niedersachsen noemt het een 'echte ramp' voor pure graslandbedrijven. Per perceel gaat het om duizenden muizen. Ze eten het gras, maar ook de wortels, waardoor de grasplanten sterven. Door de droge omstandigheden wordt dat effect versterkt.

Voorjaarssnede

Volgens de boerenorganisatie kan er op veel percelen amper nog gras groeien. De weiden worden volledig bruin, 'ze zien eruit als steppenlandschap'. Landvolk verwacht dat er komend voorjaar amper gras van geoogst kan worden, terwijl de voorjaarssnede van groot belang is voor de komende wintervoorraad. 'Ook kunnen deze boeren hun koeien niet de wei insturen.'

Het probleem is volgens Padeken nog nijpender omdat de boeren in het noordwesten van Duitsland al twee droge jaren achter de rug hebben. De ruwvoervoorraad is al klein. Het zijn vooral de pure graslandbedrijven, die geen mais verbouwen als alternatief, die onder de muizenplaat te lijden hebben.

Financiële gevolgen

Volgens Landvolk is het voor het eerst sinds de jaren zeventig en tachtig dat de deelstaat door zo'n grote muizenplaag wordt getroffen. Het heeft grote financiële gevolgen voor de boeren omdat veel land opnieuw ingezaaid moet worden.

Ook Nederland heeft de laatste jaren geregeld last gehad van veldmuizenproblematiek. In 2014 en 2015 was er een grote plaag in Friesland en ook afgelopen jaar waren er weer veel muizen. De problematiek werd in de zomer en in het najaar ook gemeld vanuit Groningen en Gelderland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer