Friese boeren aan de slag met muizenapp

Friese boeren kunnen volgend jaar via een app de muizenschade zelf in beeld brengen. Ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga heeft deze app ontwikkeld in opdracht van LTO Noord, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân. Doel is om vroegtijdig de veldmuizenpopulatie te beheersen.

Friese+boeren+aan+de+slag+met+muizenapp
© Arie Meijer

De app moet een wake-upcall voor boeren worden om bij muizenactiviteit vroegtijdig in het jaar te bevloeien, voor de eerste snede. Dit stelt Niek Bosma van Wetterskip Fryslân. ‘Boeren zijn in het voorjaar soms verrast door hoe de muizenschade zich uitbreidt. Terwijl je juist in de winter goed de muizenschade kunt zien. De laatste snede is net geoogst, er is minder gras, maar de knaagdieren vreten wel door. Doordat het land kort is, richten de muizen zich meer op de wortels, met dode stukken tot gevolg.’

Grondwaterstand

Bijkomend voordeel van bevloeien voor de eerste snee is volgens Bosma dat het aanzienlijk minder werk kost. ‘Daar waar boeren in de zomer vaak twee uur bezig zijn met het bevloeien van een perceel, kost het in februari ongeveer een half uur doordat het meer regent en de grondwaterstand hoger is.’

In januari wordt aan boeren een training gegeven hoe de app te gebruiken. Volgens Eddy Wymenga van Altenburg & Wymenga is de app heel gebruiksvriendelijk. Hij hoopt dat zo’n vijftig boeren verspreid over heel Friesland gegevens willen invoeren. ‘Als zij drie keer per jaar door hun land lopen en de muizenschade in kaart willen brengen dan hebben we al voldoende informatie om de muizen een slag voor te zijn.’

Satellietbeelden

Naast de app komen er halverwege januari ook satellietbeelden op de website van LTO Noord. Deze beelden worden om de twee weken ververst. Boeren kunnen inzoomen op hun percelen om de muizenschade goed in beeld te krijgen.

LTO Noord regio-bestuurder Peet Sterkenburgh ziet de app en satelliet als ondersteunend hulpmiddel. ‘Natuurlijk kun je muizenschade in het veld zien. Maar nu krijg je een completer beeld. Boeren kunnen nu vroegtijdig actie ondernemen om de schade te beperken.’

Tientallen boeren haalden dit jaar door de muizen in combinatie met droogte, lagere grasopbrengsten van het land dan andere jaren, zegt Bosma. ‘Het gaat vaak om 60 procent van de reguliere opbrengst. Maar er zijn ook boeren die nog niet eens de helft van een normale opbrengst hebben gehaald.’
Hoe groot de muizenpopulatie volgend jaar wordt, is niet te voorspellen, stelt Wymenga. ‘De voortplanting houdt in de winter op. Het is lastig om nu aan te geven of de restpopulatie helemaal uitdooft.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer