LTO+ziet+geen+heil+in+nexit
Column
© Dirk Hol

LTO ziet geen heil in nexit

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week de bijdrage van Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel.

Ik combineerde afgelopen week mijn wekelijkse tweedaagse op de boerderij in Nederland met het geven van een masterclass op de Agrifirm Jongerendag. In mijn presentatie vertelde ik over de stem van de Nederlandse boer in Brussel, de Green Deal van commissaris Frans Timmermans en natuurlijk kwam ook het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid aan bod.

Nadien was er tijd voor drie vragen. Niet geheel toevallig hadden ze allemaal betrekking op de rol en positie van Nederland in de Europese Unie (EU). Wat hebben we nog aan die EU? Kunnen we niet beter pleiten voor een nexit?

Nee, nu in ieder geval niet. Zo'n 75 procent van wat we als boeren produceren gaat de grens over. Met name bloemen, planten, zuivel, eieren en vlees. Maar Nederland is klein. Je bent al snel in het buitenland. Dat is in een land als de Verenigde Staten natuurlijk totaal anders. Verreweg het grootste deel van onze producten wordt in de EU afgezet. De Europese interne markt (zonder het VK nog steeds 450 miljoen mensen!) is enorm lucratief voor de Nederlandse landbouw.

De daadwerkelijke gevolgen van een nexit zijn eigenlijk niet te overzien. Cijfers lopen uiteen, maar verschillende studies laten zien dat bij een no-deal brexit 25 tot 50 procent van de Britse boeren in grote financiële problemen komt. Terwijl de Britse landbouwsector veel minder exporteert dan de Nederlandse.

Verder: waar blijven we internationaal? Terwijl China over de hele wereld de toekomstige voedselvoorziening veilig aan het stellen is, de Verenigde Staten spierballen laten zien op het gebied van handel en een land als Rusland een onzekere afnemer blijft. Hoeveel macht hebben we dan als Nederland alleen? Hoe sterk zijn we als alleenstaande speler op de wereldmarkt? Voor velen zijn we slechts een speldenprikje op de wereldkaart, terwijl we als deel van de EU veel onderhandelingsmacht hebben.

Ten slotte Nederland zelf: hoewel ik zorgen heb over de omvang en uitwerking van de Green Deal van Timmermans, biedt ook de Nederlandse politieke situatie natuurlijk niet alleen maar blijdschap. Het is de afgelopen maanden heel duidelijk geworden hoe groot de zorgen van de Nederlandse boeren zijn.

Nee, ik denk niet dat we er beter van worden, iedere vier jaar een nieuwe regering met een nieuw landbouwbeleid. We hebben stabiliteit en perspectief nodig. Alleen daarmee kunnen we naar een toekomstbestendige sector.

@IrisBouwers

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
Meer weer