Hoofd buigen of rug recht houden?

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week de bijdrage van Tsjerk Terpstra, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel.

Hoofd+buigen+of+rug+recht+houden%3F
© Twan Wiermans

Nog even en mijn tijd bij LTO Nederland zit erop. Ik ga Brussel verlaten en verhuizen naar het land met de hoogste bergen op aarde: Nepal. Ik ga daar aan de slag voor Agriterra om agrarische coöperaties te helpen zich verder te ontwikkelen. Een enorme uitdaging! En ook al zijn er in Brussel geen hoge bergen, de uitdaging was er de afgelopen jaren niet minder om.

De EU met al haar instituties, wetten, bureaucratie en duizenden lobbyisten is wel een beetje te vergelijken met een berg die overwonnen moet worden om je doel (de top van de berg) als lobbyist te bereiken. Als lobbyist van LTO Nederland heb ik de afgelopen twee jaar verschillende bergen beklommen. De ene keer succesvol, de andere keer werd de top helaas net niet gehaald.

Door de vele landen, verschillende culturen en diverse belangen zal de EU altijd wel een ingewikkeld instituut blijven, ondanks inspanningen die het makkelijker te maken. Daardoor zullen er ook altijd wel regels zijn (of komen) waar we het (totaal) niet mee eens zijn.

Ook al hebben we af en toe de indruk dat Brussel ons bewust dwarszit, de Nederlandse agrarische sector krijgt in Europa veel waardering

Tsjerk Terpstra, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

Maar zoals een voormalig medewerker van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken ooit zei: 'Als je in een bureaucratisch apparaat zit, kun je óf je hoofd buigen en cynisch, vermoeid en afgestompt raken, óf je rug rechthouden en proberen iets te ondernemen.' Dit is precies wat ik heb getracht te doen.

Ook al hebben we af en toe de indruk dat Brussel ons bewust dwarszit, de Nederlandse agrarische sector krijgt in Europa veel waardering. Als je bepaalde beleidsstukken leest, zoals het toekomstig Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, zie je veel Nederlandse tinten.

Daarnaast spreken collega's me regelmatig aan om te vragen 'hoe pakken de Nederlanders dit aan?' en 'mogen we langskomen om inspiratie op te doen?'. Deze benadering staat in schril contrast met hoe de sector in Nederland wordt gestigmatiseerd/in een kwaad daglicht wordt gezet. Onbegrijpelijk!

Keer op keer heb ik de afgelopen jaren bevestigd zien worden hoe essentieel het is om als LTO in Brussel aanwezig te zijn, gezien en gehoord te worden. Europa is superbelangrijk. We kunnen als agrarische sector niet zonder. Het was mij een grote eer de belangen van Nederlandse boeren en tuinders te vertegenwoordigen in dit Europese machtscentrum!

@TsjerkTerp

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer