Nieuwe+ronde%2C+nieuwe+kansen
Column
© Dirk Hol

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Daar zit ik dan, in mijn nieuwe kantoor in Brussel. Een nieuwe baan, een nieuwe rol, een nieuwe organisatie. Mijn eerste werkdag, op 1 oktober, heeft de toon gezet. De agrarische sector is in beweging en lijkt niet tot stilstand te komen.

De Brusselse bubbel blijkt niet zo gesloten als regelmatig wordt beweerd. De onrust in de Nederlandse agrarische sector vindt ook daar zijn weerslag. Mensen die horen dat ik de nieuwe vertegenwoordiger van LTO Nederland in Brussel ben, weten niet hoe snel ze op de deur van het kantoor moeten kloppen. 'Waarom zijn de Nederlandse boeren boos?' vragen ze. 'Sympathiseren andere Nederlanders nog wel met de boeren?' En, niet onbelangrijk: 'Wat is het effect van de protesten?'

Geduldig sta ik de geïnteresseerden te woord. We zijn boos omdat we ons onrechtvaardig behandeld voelen. Omdat er niet mét, maar over boeren is gesproken. Omdat we de waardering missen. En ja, zolang er geen geweld wordt gebruikt, hebben de andere Nederlanders veel respect en bewondering voor de lange colonnes met grote trekkers. Alsof ze feilloos aanvoelen: genoeg is genoeg.

En het effect van de protestacties? Boeren staan weer op de kaart, dat is iets wat zeker is. We weten niet of het voldoende is om de overheid te laten inzien dat er niet achteloos met boeren kan worden omgegaan. Dat in diverse provincies nu tenminste gesprekken mét boeren worden opgestart, geeft een klein beetje hoop.

We blijven vechten, zoals de generaties voor ons en hopelijk de generaties na ons

Iris Bouwers, LTO-lobbyist in Brussel

Ondertussen draait de molen in Brussel door. Er gebeurt veel. Eurocommissaris Frans Timmermans wordt verantwoordelijk voor de portefeuille klimaat en voor de strategische invulling van de groep commissarissen die zich toeleggen op de Green Deal. Ook landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski valt hieronder. Dat de Green Deal impact heeft op landbouw, is daarmee zeker. Daarnaast komt er een Europese klimaatwet.

Ondertussen is de start van de nieuwe Europese Commissie uitgesteld. In Nederland wordt gesproken over de nationale invulling van het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), al is het budget in Brussel nog niet vastgesteld.

Houdt het dan nooit op? Nee, ik denk het niet.

Maar iedere nieuwe ronde biedt ook nieuwe kansen. We blijven vechten. Zoals de generaties voor ons en hopelijk de generaties na ons. Voor beter beleid, die nieuwe kansen en misschien wel het belangrijkste, ons bestaansrecht. In Brussel, in Den Haag en overal waar dat nodig is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer