Burgerclub+%27Land+van+Ons%27+koopt+landbouwgrond
Nieuws
© Han Reindsen

Burgerclub 'Land van Ons' koopt landbouwgrond

De coöperatie Land van Ons wil met bijdragen van burgers landbouwgrond kopen om aan te wenden voor herstel van de biodiversiteit en het landschap in Nederland.

Het idee is dat op elk aangekocht perceel de vitaliteit van de grond wordt hersteld en dat landschapselementen zoals heggen en houtwallen worden aangeplant. De grond komt daarna onder voorwaarden weer beschikbaar voor extensieve landbouw. Toepassing van chemische gewasbescherming of injectie van drijfmest is niet de bedoeling.

Burgers kunnen zich aanmelden bij de organisatie die vervolgens van hun bijdrage landbouwgrond gaat opkopen. Inmiddels hebben zich tweehonderd mensen bij de organisatie aangesloten. Ook staat Land van Ons op het punt de eerste grond aan te kopen. Het streven is om uiteindelijk 300.000 hectare in beheer te hebben. Dat getal is volgens de organisatie vooral bedoeld als stip op de horizon, niet als absoluut doel.

De initiatiefnemers van deze coöperatie zijn Jaap Benschop en Franke Remerie. Benschop heeft een verleden als directeur bij Goudappel Coffeng, een groot verkeerskundig adviesbureau. Remerie heeft de gewerkt als interim-directeur en bestuurder in diverse sectoren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer