Rechter dwingt bijstelling pacht verouderde hoeve af

De Grondkamer heeft een Flevolandse pachter van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) in het gelijk gesteld in een geschil over de hoogte van de pachtsom.

Rechter+dwingt+bijstelling+pacht+verouderde+hoeve+af
© Joost de la Court

De pachtprijs voor de gebouwen moet fors naar beneden worden bijgesteld, stelt de Grondkamer in een tussenvonnis. De rechtbank heeft daarbij vooral naar de doelmatigheid van de gebouwen gekeken en niet zozeer naar de staat van onderhoud. Het argument van de pachter, dat zijn gebouwen niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen, is daarmee gehonoreerd. De zaak was aanhangig gemaakt nadat LTO Noord er met het RVB niet uit kwam.

De pachtsom wordt bijgesteld op grond van doelmatigheid. De inmiddels zeventig jaar oude gebouwen zijn door de verpachter nooit gerenoveerd. Dat betekent dat maatvoering van bijvoorbeeld schuurdeuren niet meer toereikend zijn voor de huidige machines of de vloeren niet zijn verhard met beton.

Investeringen

Vaak zijn er dan ook pachterinvesteringen gedaan. Maar deze mogen niet tot uitdrukking komen in de pachtprijs, meldt Jan Wisse van werkgroep Pacht Flevoland. 'De uitspraak kan natuurlijk niet een-op-een worden vertaald naar alle andere pachtbedrijven, maar geeft wel een duidelijk signaal af.'

LTO Noord gaat na het tussenvonnis opnieuw met het RVB in gesprek over de kwestie. 'Als het RVB niet beweegt, zullen we naar onze leden met pachtbedrijven het signaal afgeven om ook een herwaardering aan te vragen bij de Grondkamer', benadrukt Wisse.

Achterstallig onderhoud

Daarnaast meldt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Veiligheid dat meer geld wordt vrijgemaakt voor de aanpak van achterstallig onderhoud aan RVB-pachthoeves. Voorlopig gaat het om een bedrag van 1,6 miljoen euro. Wisse noemt dat hoopgevend. Al is het bedrag uitgesmeerd over de circa 160 pachthoeves van het RVB volgens hem bij lange na niet voldoende. 'Maar we begrijpen dat nog wordt gezocht naar aanvullende middelen.'

De VVD-fractie in de Tweede Kamer had vragen gesteld aan Knops over de situatie op de pachthoeves in Flevoland en de Wieringermeer. Pachters klagen al jaren over de slechte staat van hun bedrijfsgebouwen en woonhuizen. RVB kondigde vorig jaar een inhaalslag in het onderhoud aan. Die verloopt echter vooralsnog erg traag, stelt Wisse. 'Tot nu toe is een zestal hoeves aangepakt. Als dat in dit tempo doorgaat, duurt het nog jaren voordat iedereen is geholpen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer